Kurczak nadziewany winogronami

25 lipca 2018,
dodał: Gąsiorowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– mały kurczak
– sól, pieprz
– 4 ząbki czosnku
– kiść winogron ciemnych
– łyżka rodzynek
– łyżka tartej bułki
– łyżeczka rozmarynu
– 10 dag słoniny
– łyżka masła
– kilka jagód jałowca
– grejpfrut

Kurczaka natrzeć sola i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Winogrona umyte i osuszone wymieszać z rodzynkami, tartą bułką i rozmarynem. Przygotowanym farszem nadziewać kurczaka. Zaszyć i owinąć cieniutkimi paseczkami słoniny (ewentualnie boczku). Na dno brytfanny wyłożyć kawałki masła i rozsypać jałowiec, włożyć kurczaki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy się zrumienią polewać jej sokiem z grejpfruta. Piec około 1,5 godziny. Podawać przekrojone na pół z ryżem.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...