Kurczak nadziewany winogronami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– mały kurczak
– sól, pieprz
– 4 ząbki czosnku
– kiść winogron ciemnych
– łyżka rodzynek
– łyżka tartej bułki
– łyżeczka rozmarynu
– 10 dag słoniny
– łyżka masła
– kilka jagód jałowca
– grejpfrut
Kurczaka natrzeć sola i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Winogrona umyte i osuszone wymieszać z rodzynkami, tartą bułką i rozmarynem. Przygotowanym farszem nadziewać kurczaka. Zaszyć i owinąć cieniutkimi paseczkami słoniny (ewentualnie boczku). Na dno brytfanny wyłożyć kawałki masła i rozsypać jałowiec, włożyć kurczaki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy się zrumienią polewać jej sokiem z grejpfruta. Piec około 1,5 godziny. Podawać przekrojone na pół z ryżem.