Kulinarne inspiracje Sokołowa – przepis na idealny karnawałowy wieczór

4 lutego 2025, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór? Grono przyjaciół, niezobowiązująca atmosfera i oczywiście pyszne przekąski, które podkreślą smak tych wyjątkowych chwil. Najlepiej sprawdzą się proste w przygotowaniu, a przy tym pomysłowe i efektowne dania, po które można wygodnie sięgnąć w trakcie zabawy. Kluczem do sukcesu są jakościowe produkty i ciekawe, kulinarne inspiracje – a tu z pomocą przychodzi Sokołów!

Sałatki, koreczki, tartinki, tortille, mini pizze, zapiekanki i bruschetty – to ulubione klasyki i kulinarne hity każdej imprezy. Choć nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to mogą zaskoczyć ciekawymi połączeniami smaków. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się produkty Sokołów. To gwarancja nie tylko wyśmienitego smaku, ale także wysokiej jakości i uniwersalności kulinarnego zastosowania. Oto pomysły na proste, a jednocześnie wyjątkowe karnawałowe dania, które zachwycą gości.  

Imprezowa paczka

Czas przygotowywania: 20 min

Liczba porcji: 4 porcje

Składniki:

1 opakowanie Szynki Basiuni Sokołów

2 łyżki serka śmietankowego puszystego

1 łyżka majonezu

1 garść rukoli

2 ogórki kiszone

1 nieduże jabłko (sok z cytryny)

1 por

1 garść orzechów włoskich

sól, płatki chili

 

Przygotowanie:

Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Odcinamy zieloną część od pora, a następnie delikatnie nacinamy wzdłuż nożykiem zdejmując pierwszą warstwę. W ten sposób uzyskujemy prostokątny kawałek białej części, z którego wycinamy 4 podłużne paseczki. Resztę nawijamy na pozostałego pora, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.

W misce łączymy ogórki, jabłko, pora i orzeszki. Na desce kładziemy pionowo paseczek pora, na nim układamy szynkę (dłuższym bokiem wzdłuż pora). Plasterek szynki pokrywamy przygotowanym sosem, a następnie na środku (przez całą długość krótszego boku plastra) układamy 2 łyżki połączonych w misce składników oraz garstkę rukoli. W dość ścisły rulon zwijamy wystające końcówki szynki, a na koniec obwiązujemy całość paseczkiem pora (końcówki możemy przyciąć nożyczkami). Czynność powtarzamy czterokrotnie.

 

Wystrzałowe gruszki

Czas przygotowywania: 20 min

Czas pieczenia: 15-20 min

Liczba porcji: 3 porcje

Składniki:

1 garść liści szpinaku

6 plastrów Boczku Surowego Wędzonego Sokołów

3 niezbyt twarde gruszki

60 g sera z niebieską pleśnią

1 garść winogron rodzynkowych

1/2 owocu granatu

1 łyżka prażonych orzechów laskowych

Składniki na dressing:

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.

Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka. Winogrona przekrawamy na połówki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.

 

Tortille z szyneczką drobiową Sokoliki, szczypiorkowym serkiem i ogórkiem

Składniki:

1 opakowanie szyneczki drobiowej Sokoliki

3 tortille

1 opakowanie serka kremowego naturalnego

1 długi ogórek

1 czerwona papryka

1 pęczek szczypiorku lub innych ulubionych ziół

(natka pietruszki, kolendra, koperek)

 

Przygotowanie:

Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami. Ogórki i paprykę pokrój w słupki. Tortille posmaruj serkiem, rozłóż plasterki szynki, słupki ogórka i papryki. Zwiń tortille w rulony i pokrój w ukośne plastry.

Karnawał z Sokołowem

 

W asortymencie Sokołowa znaleźć można wiele produktów, które warto wykorzystać w karnawałowym menu.

  • Boczek surowy wędzony Sokołów – powstaje z wysokiej jakości mięsa. Z jego idealnie cienkich plastrów można łatwo przygotować pyszne, chrupiące chipsy. Doskonale komponuje się z warzywami, owocami czy serami w kolorowych, różnorodnych sałatkach. Można też go użyć jako dodatku do wytrawnych muffinek czy bruschetty.

Cena: 7,99 zł/op. 100 g

  • Szynka Basiuni Sokołów – drobiowa lub wieprzowa, zawsze tak samo delikatna, soczysta i aromatyczna. Dostępna w charakterystycznych, dużych plastrach – idealnych do przygotowania wykwintnych roladek, które znakomicie prezentują się na karnawałowym stole z przekąskami.

Cena: 8,99 zł/op. 140 g

  • Polędwica łososiowa z linii Excellent Line Sokołów – specjalnie selekcjonowany surowiec i staranność procesu technologicznego gwarantują jej najwyższą jakość i wyśmienity smak. Delikatne mięso jest lekko różowe i zachwyca miękką konsystencją. To sprawdzony dodatek do deski wędlin czy eleganckich tartinek.

Cena: 7,99 zł/op. 90 g

  • Wędzonka krotoszyńska z linii Excellent Line Sokołów – wygląd, smak i aromat tej wędliny docenią nawet najbardziej wymagający koneserzy. To delikatna wędzonka surowa, otrzymana z polędwicy wieprzowej i boczku. Oferowana w cienkich plastrach, które doskonale będą prezentować się na desce wędlin.

Cena: 7,99 zł/ op. 90 g

  • Szyneczka Sokoliki – drobiowa lub wieprzowa, dedykowana najmłodszym konsumentom. To produkty o wysokiej zawartości mięsa i czystym składzie, bez sztucznych konserwantów. Mają delikatny smak, odpowiadający gustom dzieci. To idealna propozycja na kinderparty. Szyneczki można użyć między innymi do kanapeczek, domowej mini pizzy czy zapiekanek.

Cena: 6,99 zł/op. 100 g