Kulebiak z kaszą gryczaną

14 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Kulebiak to drożdżowe ciasto nadziewane farszem z kaszy, kapusty bądź ryb, czasem z mięsa lub warzyw. Jest potrawą pochodzącą z obszaru Rosji, mimo iż etymologia nazwy wskazuje na rozpowszechnienie tego specyficznego ciasta na rozległym obszarze od środkowej Europy, aż po część Azji. Na przykład niemieckie słowo Kohlgeback to ciasto z kapustą, kirgiskie кулeбякa to kulebiaka, a nazwa może mieć też powiązanie z językiem fińskim z północy i serbskim z południa. Najbardziej wiarygodną teorią jest pochodzenie nazwy od starorosyjskiego słowa кулебячить – kulebasić, znanego również w polskiej gwarze. Polskie i rosyjskie kulebasić to ugniatać, zagniatać, mocno gnieść, co dokładnie oddaje sposób przygotowywania ciasta drożdżowego. 

Kulebiaki występują w różnych wersjach i najczęściej podawane były na Wigilię. Jedna z nich, z farszem warzywno-mięsnym, została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych, jako potrawa z lubelszczyzny. Dzisiaj jednak zachęcam do posmakowania ciasta z farszem z kaszy gryczanej.

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej (pół na pół białej i palonej),
  • 50 g drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 360 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • nieduża cebulka,
  • jajko,
  • czosnek,
  • olej do podsmażenia
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować i przestudzić. Na oleju podsmażyć posiekaną na drobno cebulkę i czosnek. Zmieszać z kaszą i doprawić. Wbić jajko. Jeśli masa będzie rzadka, zagęścić bułka tartą. Drożdże rozrobić z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Rozprowadzić trochę mąki i zostawić na chwilę w ciepłym miejscu. Następnie zaczyn zmieszać z mąką i wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Po wyrośnięciu rozwałkować i teraz można kulebiaka zrobić na dwa sposoby – rozprowadzić farsz i zawinąć jak roladę lub wyłożyć blachę keksówkę ciastem, nałożyć farsz i przykryć resztą ciasta. Można posmarować białkiem po wierzchu i posypać makiem. Gospodynie obdarzone zręcznymi palcami mogą wyciąć wzory, które będę zdobić wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 170 stopni przez 45 minut.

Jadłyście kiedyś kulebiaka? Którą wersję lubicie najbardziej?



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....