Kuchnia holenderska – tradycyjne przepisy

24 lutego 2016, dodał: pinkmause

H0

O kuchni holenderskiej w Europie nie jest głośno, nie jest popularna, jak włoska, czy francuska, co nie oznacza, że gorsza. Kuchnia holenderska jest mało wyrafinowana, a jej podstawę stanowią pożywne, ale nieskomplikowane potrawy. W jej skład wchodzą głównie ziemniaki, jarmuż, warzywa, ryby i mięso.

Współcześni Holendrzy często  sięgają po przepisy z innych krajów, zwłaszcza dania kuchni egzotycznej, chińskiej i indonezyjskiej, chętnie też korzystają z dań gotowych. Największy posiłek dnia, obiad, spożywany jest dopiero późnym popołudniem (o godzinie 18.00) lub nawet wieczorem. Holendrzy są także łasuchami, uwielbiają słodkości i wypijają morze kawy.

Podstawą śniadania holenderskiego jest chleb, żółty ser i herbata. Najpopularniejsze sery to Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer. Ich nazwy wiążą się z miejscowością lub okolicą, w której były produkowane, albo też z miejscem sprzedaży. Zależnie od dojrzałości sery dzielą się na następujące kategorie: jong, jongbelegenbelegenextra belegenoudbrokkel kaas, przy czym jong znaczy delikatny, belegen – intensywny, a oud – ostry. Osobliwością holenderską jest spożywanie chleba ze słodką posypką w różnych smakach (hagelslag), np. czekoladowym lub anyżowym.

Typowy, zwykły obiad holenderski składa się z trzech dań. Danie wstępne (przeważnie cienka zupa), danie główne (zwykle ziemniaki z warzywami, często mięso) oraz danie kończące (owoce lub owsianka). Zupy zazwyczaj są bardzo zawiesiste, do najbardziej popularnych należą: erwtensoep także snert (gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu, gotowana zazwyczaj zimą), bruine bonensoep (zupa z brązowej fasoli) czy koninginnesoep (zupa królowej, z kurczaka z mąką i śmietaną). Gęste zupy stosowane są głównie jako obiad zastępczy i w takim przypadku podaje się do nich owoce. Można je także serwować do obiadu trzydaniowego, ale w niewielkiej ilości.

H000

Chętnie jadane są dania jednogarnkowe, którego  podstawę stanowią ziemniaki wymieszane z innymi warzywami i podawane w formie puree. Istnieje wiele wariantów tego dania: stamppot (ziemniaki z innymi warzywami, z dodatkiem mocno zesmażonego boczku), boerenkool stamppot (ziemniaki z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst), hutspot (garnek bałagan, czyli puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli, często podawane do duszonego szponderu wołowego), hete bliksem (puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek).

Zatem ziemniaki jada się w formie puree albo uwielbianych przez Holendrów frytek, spożywane są także samodzielnie, z dodatkiem soli, majonezu, ketchupu, cebuli, sosów sate lub pindasaus. Ulubione warzywa to kalafior, brukselka, cykoria, por i szparagi.

Ulubiony przez Holendrów rodzaj mięsa to drób i wołowina. Wołowina spożywana jest w następującej formie: draadjesvlees (dosłownie włókniste mięso czyli długo duszona wołowina), klapstuk (duszony szponder wołowy), hachee (holenderski gulasz, czyli duże kawałki chudej wołowiny z cebulą i przyprawami w sosie własnym), krabbetje (żeberka) czy gehaktbal (rodzaj kotleta mielonego, który ma kształt dużej kulki i jest polewany sosem). Z wołowiny robiona jest też bitterballen (smażone mięso z cebulą, ziołami i skórką pomarańczową). Na stołach goszczą też ryby – flądry, śledzie, krewetki i muszle morskie (mosselen).

H00

Deser (toetje) jest nieodłącznym elementem obiadu. Z braku czegoś lepszego może to być budyń lub słodka gruszka. Najbardziej ulubione słodkości to: appelgebak (placek z jabłkami i cynamonem, podawany na gorąco), pannenkoeken (naleśniki z syropem), poffertjes (typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem), hangop (deser mleczny), oliebollen (racuchy z rodzynkami lub owocami, o różnym smaku, obowiązkowe w Sylwestra), haagse bluf (bita słodka piana z białek z syropem owocowym).

Tradycyjne potrawy świąteczne w Holandii to krewetki, pieczeń wieprzowa (kerstrollade), indyk (kalkoen), królik (konijn), perliczka (parelhoen) i coś z dziczyzny.

 

Bruine bonensoep (zupa z brązowej fasoli)

Składniki:
H2– 1,3 kg brązowej fasoli konserwowej
– 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
– 125 ml świeżych liści selera
– 375 ml przecieru pomidorowego
– 500 ml świeżego wywaru wołowego
– 5 szalotek
– 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
– 1 duży por, pokrojony w pierścienie
– 1 łyżka papryki mielonej wędzonej
– 2 suszone liście laurowe
– 2 łyżki masła
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Usmażyć boczek na maśle, dodać szalotki, marchewki, pory i mieloną paprykę, dobrze wymieszać. Wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy, fasolę i liście laurowe. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 min. Wyjąć liście laurowe, doprawić do smaku. Zblendować połowę zupy i wymieszać z drugą połową. Dodać liście selera tuż przed podaniem.

 

Erwtensoep (zupa z zielonego grochu)

Składniki:
– 500 gram suszonego zielonego łuskanego grochu
H4– 2 ziemniaki mączne
– 1 seler
– 1 duża marchewka
– 1 duża cebula
– 2 pory
– 1 pęczek selera
– 200 g wędzonego boczku
– woda
– kiełbasa

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Oczyść seler pokroić w małe kostki. Obrać marchew, pokroić w plastry. Pokroić cebulę i pora na cienkie pierścienie i posiekać drobno liście selera. Wrzucić groch do garnka, dodać ziemniaki, seler, boczek, marchew i zalać wodą. Dodać cebulę, por i seler. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli około 1 godz., mieszając od czasu do czasu. Piętnaście min. przed końcem gotowania dodać kiełbasę pokrojoną w cienkie plastry i doprawić do smaku. Przestudzić. Przed podaniem ponownie zagotować.

Koninginnesoep (zupa królowej)

Składniki:
– 1 cebula
H5– 1 por
– 250 g marchwi
– 50 g masła
– 700 ml bulionu z kurczaka i mięso z kurczaka
– 2 łyżki mąki
– 300 ml wody
– 1 jajko
– 125 ml śmietany
– szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę i pory umyć i pokroić w krążki. Zetrzeć marchew. Podgrzać połowę masła na patelni i smażyć cebulę przez 3 min. Dodać pory i marchewki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem na patelni ok. 10 min. Do mieszaniny cebuli i pora dodać mąkę i dusić przez 3 min. Wlać bulion i wodę, doprowadź do wrzenia i gotować przez kolejne 5 min. Zblendować wszystko na gładką masę. Ubić białko z jaja i dodać do zupy. Dodać resztę masła i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do misek i dodać kawałki kurczaka oraz śmietanę.

Stamppot z rukolą

Składniki:
H1– 2,5 kg ziemniaków
– 30 dkg boczku
– 40 dkg rukoli
– 1 cebula
– masło
– mleko

Przygotowanie:
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dorzucamy do niego drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, tłuczemy je z dodatkiem masła i mleka (wg uznania, na taką ilość ok. 2 łyżki masła i z 50-100 ml mleka, wszystko zależy od konsystencji ziemniaków), dodajemy podsmażony boczek i cebulę oraz świeżą rukolę.

 

Stamppot z selerem

H3Składniki:
– 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
– 1 duży seler, pokrojony w kostkę
– 250 ml posiekanych liści selera
– 4 łyżki masła
– 1 łyżka musztardy
– sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i seler (ok. 30 min.) w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Ubić lub zblendować, dodać masło i musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku i wymieszać z selerem tuż przed podaniem. Podawać z kawałkami kiełbasy rookwors, smażonym boczkiem i sosem.

Heerlijke boerenkoolstamppot

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
H6– 2 ząbki czosnku
– 2 czerwone papryki
– 600 g gotowej kapusty (jarmużu)
– 2 łyżki margaryny płynnej
– 1 puszka koncentratu pomidorowego
– 0,5 łyżeczki cukru
– 250 g Unox – kiełbasa tradycyjnie wędzona
– 250 ml gorącego mleka

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Obrać czosnek. Oczyść paprykę i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w wodzie z solą do smaku. Ubić, Jarmuż gotować ok. 15 min. Rozgrzać margarynę i podsmażyć cebulę (ok. 3 min.). Dodać pieprz, paprykę i czosnek, smażyć ok. 5 min. na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 min. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać kiełbasę. Dodać jarmuż i wymieszać razem.

Stamppot Boerenkool

Składniki:
– 12 średnich ziemniaków (około 1,5 kg)
– 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
H7– 1 łyżeczka soli
– 300 g posiekanej kapusty (jarmuż, endywia)
– 50 g masła
– 150 ml mleka
– 200 g wędzonego boczku
– 4 smażone kiełbaski
– 100 g masła
– sos mięsny Vleesjus instant

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą, dodać sól i czosnek. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 min. Ubić, dodać kiełbasę i jarmuż, gotować na wolnym ogniu 10-12 min., aż kapusta będzie miękka, ale nadal zielona. Wyjąć kiełbasę. Do ziemniaków dodać masło i mleko. Zblendować. Wymieszać z sosem. Usmażyć dodatkowe kiełbaski. Umażyć boczek. Podawać gorące.

Hutspot met klapstuk

Składniki:
– 500 g wołowiny
H8– 400 ml wody
– 1/2 kostki bulionu wołowego
– 1 liść laurowy
– 8 ziaren czarnego pieprzu
– 1 łyżka mąki, rozpuszczona w 1/2 szklanki wody
– 6 dużych ziemniaków
– 8 dużych marchewek, obrane i pokrojone w kostkę
– 4 duże cebule, obrane i pokrojone
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Wlać wodę do garnka/rondla dodać kostki bulionu i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wołowinę, liść laurowy, pieprz i gotować na małym ogniu przez około 90 minut, aż wołowina zmięknie. Wyjąć mięso na półmisek, wyrzucić liście laurowe i pieprz, dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do zgęstnienia. Sos wylać na mięso. W międzyczasie umieścić ziemniaki w garnku z wodą (do przykrycia), dodać marchewki (na górę) i cebulę. Dodać sól. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 min., aż ziemniaki będą ugotowane. Odlać wodę z gotowania. Wymieszać ziemniaki, marchew i cebulę, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na dużym talerzu z wołowiną i sosem.

Draadjesvlees (wołowina duszona)

Składniki:
H9– 700 gramów wołowiny
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 1 łyżka papryki pikantnj wędzonej
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 750 ml bulionu z wołowiny
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Włożyć mięso do rondla zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godz. Cebulę, czosnek i paprykę lekko podsmażyć, dodać przyprawy, wymieszać i dodać do mięsa. Dusić razem jeszcze przez ok. 1 godz.

Hutspot basisrecept

Składniki:
H10– 100 g masła
– 4 cebule
– 500 g marmurkowych befsztyków (pokrojone w kostkę)
– 2 liście laurowe
– 350 ml bulionu mięsnego
– 1 kg marchwi (obrane i pokrojone)
– 1 kg ziemniaków (obrane i pokrojone)

Przygotowanie:
Rozgrzać masło na patelni i usmażyć część cebuli. Posypać mięso solą i pieprzem. Dodać mięso do cebuli i smażyć, aż będzie lekko rumiane. Przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i wywar, gotować około 1,5 godz. pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W drugim garnku ugotować resztę cebuli, marchwi i ziemniaków (ok. 20 min.). Odcedzić i zblendować na grube puree. Wyjąć liście laurowe.

 

Vlaamse hachee

Składniki:
H11– 2 duże cebule
– 500 g steku wołowego
– margaryna do smażenia
– sos instant do wołowiny (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
Pokroić mięso w kostkę. Obrać cebulę, pokroić na pół i pokroić w pół pierścienie. Rozgrzać 2 łyżki ciekłej margaryny na patelni i usmażyć cebulę. Dodać mięso. Dodać 300 ml wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 do 2 godz. Dodać kolejne 200 ml wody i zawartość saszetki. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez 15 min. Podawać z puree lub gotowanymi ziemniakami.

Holenderski hash

Składniki:
– 4 duże cebule
H12– 2 kilogramy wołowiny
– masło
– 1 kostka rosołowa
– 2 ugotowane jabłka
– 1 puszka przecieru pomidorowego
– 10 ząbków czosnku
– 4 liście laurowe
– 3 jagody jałowca
– 2 łyżeczki rozmarynu
– 2 łyżeczki tymianku
– sól i pieprz
– 500 ml wody

Przygotowanie:
Pokroić mięso w kostkę. Następnie podgrzać masło i obsmażyć mięso na brązowo ze wszystkich stron. Pokroić cebulę w krążki i dodać je do mięsa. Dodać pozostałe składniki, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu przez 2 do 3 godz. lub do miękkości. Gdy mięso zacznie się rozpadać gulasz jest gotowy.

 

Gehaktbal

Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego
H13– 2 cebule
– 4 łyżki bułki tartej
– 2 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 6 pomarańczowych strąków papryki
– bulion
– pieprz
– sól
– oliwa z oliwek
– masło
– zielona pietruszka

Przygotowanie:
Umieść mięso w dużej misce i dodać bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, posiekaną cebulę, natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek. Wyrobić mięso aż do uzyskania jednolitej masy. Zrobić małe klopsiki, obtoczyć w mące. Rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i masło na patelni. Smażyć klopsiki równomiernie ok. 20 min. Na sos: Pokroić paprykę drobno, dodać cebulę i czosnek. Wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. do miękkości, a następnie zblendować.

Poffertjes

Składniki:
– 2 szklanki mąki
H14– 2 łyżki cukru pudru
– 1 szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki wody
– 3 jajka
– 250 ml syropu klonowego
– 1 szklanka cukru pudru
– owoce sezonowe

Przygotowanie:
Połączyć mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodać mleko i wodę, wymieszać mikserem, na gładkie ciasto. Dodać jajka i wymieszać. Rozgrzać patelnię do naleśników, otworki zalać ciastem i smażyć na rumiany kolor. Skropić syropem klonowym, cukrem pudrem. Podawać z owocami.

zobacz również:

 

  1. Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy
  2. Kuchnia czeska – oryginalne i tradycyjne przepisy
  3. Różne dania z papryki – pomysły i przepisy
  4. Kulinarne Inspiracje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie upolować promocje online?
> Wyszukana napisał/a:> > malinamalwa napisał/a:> Uwazam, ze ceny w sklepach sa czasem naprawde...
serum do rzęs Art Lash Christian La…
dla mnie to serum jest mega. Ja je stosuję regularnie już od dłuższego...
licówki porcelanowe
Dzień dobry chce założyć licówki porcelanowe w tej stomatologii https://dentomed.com.pl/stomatologia-estetyczna/Czy ktoś może zna tą...
Jestem debilem - dałem jej odejść..…
Szkoda tylko, że czasem tej mądrości nabywa się po szkodzie...