Kruche ciasto – różne sprawdzone pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kruche ciasto – różne sprawdzone pomysłowe przepisy

15 marca 2019, dodał: krokiets
Artykuł zewnętrzny

Przepisów na ciasto kruche jest bardzo dużo. Ja zaprezentuję sprawdzone przepisy – są to ciasta, które po prostu muszą się udać…. jedyna ich wada to ta, że są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy.

Delikatne ciasto kruche – klasyczny przepis:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

4 żółtka

1 łyżka śmietany

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, wysypać cukier, dodać śmietanę, zimne masło i posiekać je nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Mając już przygotowane kruche ciasto możemy zacząć tworzyć, w zależności od tego, co mamy w kuchennych zapasach i od naszej wyobraźni – mogą to być ciasta z jabłkiem, brzoskwinią, truskawkami, dżemem czy budyniem.

Prosta Szarlotka

Składniki:

6 jabłek (antonówka lub szara reneta)

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, wymieszać z 2 łyżkami cukru, podsmażyć. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Powstały mus jabłkowy wykładamy na podstawę ciasta rozłożoną w foremce, a z pozostałego ciasta robimy tzw. kruszonkę, tj. odrywamy kawałki ciasta (skubiemy) i układamy je na musie jabłkowym.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół. Pieczemy około 45 minut

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

 

 

Składniki:

Owoce:

500 g truskawek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń:

2 opakowania budyniu waniliowego

3 szklanki mleka

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Budyń: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa.

Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wylać na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec przez ok. 40 minut.

Pleśniak

Pyszne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką

Białka (z 5 jajek) ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce 1 szklankę cukru – ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Na spód z ciasta wyłożyć grubą warstwę dżemu porzeczkowego, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte na grubych oczkach ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec przez 40 minut na złoty kolor.

Pychotka – rewelacyjne ciasto

Masa bezowa:

Składniki:

6 białek

szczypta soli

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dwa identyczne placki:

składniki:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)

120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Masa kremowa:

Składniki

2 szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

kostka masła

kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią ziemniaczaną (jak na budyń) – następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować do gęstości. Wystudzić. Masło trzeć na puch za pomocą miksera. Następnie dodawać wystudzony budyń, powoli cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i utrzeć.Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

 

zobacz również:

 

Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepis

Ciasta bez pieczenia – różne przepisy

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

Ciasta ze śliwkami – przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...