Krucha i soczysta kaczka pieczona w garnku rzymskim

8 maja 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kaczka oprawiona
– suszone śliwki, żurawina (po dwie garście)
– 2 jabłka
– tymianek, pieprz, sól,
– miód – dwie łyżki
– masło klarowane
– musztarda lub ocet balsamiczny

Kaczkę dokładnie umyć, opalić włoski. Natrzeć przyprawami i marynatą z miodu i musztardy (ja użyłam tym razem octu balsamicznego). Zostawić na noc do lodówki. Na drugi dzień na maśle podsmażyć śliwki z żurawiną. Jabłka pokroić w ćwiartki i faszerować na przemian kaczkę jabłkami i zurawiną, Dobrze jest do środka włożyć odrobinę masła i też posolić kaczkę wewnątrz.

Przygotować garnek – wstawić na 30 minut do zimnej wody (musi być cały zanurzony), na dno naczynia włożyć pokrojone jabłka i na to kaczkę. Polać masłem klarowanym, wstawić do ZIMNEGO piekarnika i przykryć pokrywą. Piec około 2 godziny, ale na 30 minut przed końcem pieczenia koniecznie odkryć pokrywę i zapiekać do zrumienienia skórki.
Mięso z garnka jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. Nie trzeba często podlewać kaczki, aby mięsko nie było suche, bez obawy. Ja podałam z kluseczkami śląskimi i burakami.

więcej na blogu: http://kolorowapani123.blogspot.com/

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...