Krucha i soczysta kaczka pieczona w garnku rzymskim

8 maja 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kaczka oprawiona
– suszone śliwki, żurawina (po dwie garście)
– 2 jabłka
– tymianek, pieprz, sól,
– miód – dwie łyżki
– masło klarowane
– musztarda lub ocet balsamiczny

Kaczkę dokładnie umyć, opalić włoski. Natrzeć przyprawami i marynatą z miodu i musztardy (ja użyłam tym razem octu balsamicznego). Zostawić na noc do lodówki. Na drugi dzień na maśle podsmażyć śliwki z żurawiną. Jabłka pokroić w ćwiartki i faszerować na przemian kaczkę jabłkami i zurawiną, Dobrze jest do środka włożyć odrobinę masła i też posolić kaczkę wewnątrz.

Przygotować garnek – wstawić na 30 minut do zimnej wody (musi być cały zanurzony), na dno naczynia włożyć pokrojone jabłka i na to kaczkę. Polać masłem klarowanym, wstawić do ZIMNEGO piekarnika i przykryć pokrywą. Piec około 2 godziny, ale na 30 minut przed końcem pieczenia koniecznie odkryć pokrywę i zapiekać do zrumienienia skórki.
Mięso z garnka jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. Nie trzeba często podlewać kaczki, aby mięsko nie było suche, bez obawy. Ja podałam z kluseczkami śląskimi i burakami.

więcej na blogu: http://kolorowapani123.blogspot.com/