Królik w śmietanie

27 września 2011, dodał: kometa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mięsa z królika
kostka masła
1 szkl śmietany 30%
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do dziczyzny

Królika poćwiartować i usunąć ewentualne błonki. Następnie mięso moczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym mięso natrzeć przyprawą do dziczyzny, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wkładać należy na rozgrzany tłuszcz. Smażyć najlepiej w brytfannie z grubym dnem lub w piekarniku często polewając wytopionym tłuszczem.Kiedy się zarumieni podlać wodą. Dusić w  ten sposób około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości sztuki. Gdy mięso zmięknie mięso wyłożyć, a powastały sos zalać śmietaną.Można zalać także śmietaną całość.
Podawać z ziemniakami lub pyzami i oczywiście z buraczkami tartymi jak na królika przystało.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...