Królik w śmietanie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg mięsa z królika
kostka masła
1 szkl śmietany 30%
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do dziczyzny
Królika poćwiartować i usunąć ewentualne błonki. Następnie mięso moczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym mięso natrzeć przyprawą do dziczyzny, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wkładać należy na rozgrzany tłuszcz. Smażyć najlepiej w brytfannie z grubym dnem lub w piekarniku często polewając wytopionym tłuszczem.Kiedy się zarumieni podlać wodą. Dusić w ten sposób około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości sztuki. Gdy mięso zmięknie mięso wyłożyć, a powastały sos zalać śmietaną.Można zalać także śmietaną całość.
Podawać z ziemniakami lub pyzami i oczywiście z buraczkami tartymi jak na królika przystało.