URODA I ZDROWIE

Królik w śmietanie

27 września 2011, dodał: kometa

Składniki:

1 kg mięsa z królika
kostka masła
1 szkl śmietany 30%
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do dziczyzny

Królika poćwiartować i usunąć ewentualne błonki. Następnie mięso moczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym mięso natrzeć przyprawą do dziczyzny, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wkładać należy na rozgrzany tłuszcz. Smażyć najlepiej w brytfannie z grubym dnem lub w piekarniku często polewając wytopionym tłuszczem.Kiedy się zarumieni podlać wodą. Dusić w ten sposób około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości sztuki. Gdy mięso zmięknie mięso wyłożyć, a powastały sos zalać śmietaną.Można zalać także śmietaną całość.
Podawać z ziemniakami lub pyzami i oczywiście z buraczkami tartymi jak na królika przystało.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.