Sernik Szafranowy – Pychota! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sernik Szafranowy – Pychota!

26 września 2011, dodał: aga21
Artykuł zewnętrzny

Składniki (wysoka forma o średnicy 23 cm):

Kruchy spód ucierany:

-150 g miękkiego masła
-70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
-150 g  mąki pszennej
-75 g mąki ryżowej (zastąpiłam mąką ziemniaczaną)

Masa serowa:

-szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku)
-350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
-1 kg twarogu sernikowego w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
-6 jajek, oddzielnie żółtka i białka

Wykonanie:

Kruchy spód ucierany:

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową (ziemniaczaną). Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek. Ja nie wałkowałam, po prostu wyłożyłam ciastem dno i boki formy (mniej więcej do 2/3 wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175 stopni.

Masa serowa:

Szafran rozetrzeć moździerzu (można pozostawić kilka nitek w większych kawałeczkach). Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego.

Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka ucierać przez około 6 – 7 minut. Cały czas miksując dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę (ale nie bardzo sztywną!), i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.

Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez około 1 godzinę (nie uchylać piekarnika).

Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 – 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce.

Życzę wszystkim Smacznego!;)

file1316767160



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...