Chruściki drożdżowe

27 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1/2 szkl. mleka, kost. drożdży, 2 jajka+2 żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, pół łyżki soli, ok. 1 szkl. chłodnej, wody przegotowanej.

Do mleka wsypać cukier, podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i żółtka oraz sól. Dodać wyrośnięte drożdże, ugniatając dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto, wycinać romby o boku 5-6cm, w środku zrobić nacięcie. Przez dziurkę przepleść jeden koniec chrusta. Smażyć z obu stron na głębokim oleju 1 min .  Oprószyć pudrem lub polukrować.

Pyszne drożdżowe chruściki wg przepisu mojej mamy, znakomite nie tylko na ostatki.

file1317128070



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...