Krewetki w imbirowym cieście
20 krewetek black tiger
30 g mąki pszennej
Olej do smażenia
150 g białych i zielonych szparagów
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Ciasto:
200 ml mleka
100 g mąki pszennej
100 ml piwa imbirowego
1 jajko
½ łyżeczki imbiru Prymat
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sałatka:
1 mango
½ melona
50 g kiełków słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
Kilka listków świeżej mięty
Sok z ½ limonki
Sos miodowo-sojowy:
150 ml sosu sojowego
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sambal oelek
Szczypta imbiru Prymat
W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.
Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie ww. składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).
Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo-sojowym i posypać upalonymi ziarnami sezamu.
na podstawie: www.prymat.pl