Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem. Przepis, który zaimponuje najbardziej wybrednym
Ta kremowa i prosta zupa ziemniaczana to najlepsze jesienne jedzenie. Wykonanie zajmuje mniej niż 30 minut, a składniki są łatwo dostępne. Ten pyszny, nieco staromodny przepis na zupę ziemniaczaną z pewnością zaimponuje rodzinom z dziećmi, może być też podany gościom. Idealny na jesień i zimę.
Jeśli lubicie bardzo proste, wygodne potrawy, takie jak ja, jest to najlepszy prosty przepis na zupę ziemniaczaną. Sama przetestowałam szeroką gamę zup, ale właśnie ta zupa ziemniaczana stała się moim ulubionym jesiennym daniem. Robię ją od lat, ale mój przepis ewoluował z czasem, więc można o nim myśleć jak o staroświeckim przepisie na zupę ziemniaczaną z kilkoma naprawdę ciekawymi aktualizacjami.
Cały przepis opiera się na garstce składników ze spiżarni, dzięki czemu możemy czuć się naprawdę dobrze z tym, co proponujemy na obiad swojej rodzinie. To mój sposób na deszczowe jesienne dni, chociaż przepis można wykorzystać o każdej porze roku. To, co kocham i być może jest najlepsze, to to, że jest to łatwy przepis na zupę ziemniaczaną, która bardzo szybko się gotuje.
Sama lubię używać żółtych ziemniaków (Denar), ponieważ dobrze trzymają swój kształt po ugotowaniu. Jednak każdy ziemniak jest odpowiedni dla tego przepisu na zupę ziemniaczaną. Im mniejsze są ziemniaki, tym szybciej będą się gotować. Dodatek śmietany i mąki sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i kremowa, natomiast bekon nadaje jej cudownego aromatu. Można podawać z takimi dodatkami, jak ostry ser cheddar, zielona cebula lub szczypiorek.
Moja rodzina lubi kawałki ziemniaków w zupie, ale można je zmiksować blenderem zanurzeniowym lub użyć zwykłego blendera, aby uzyskać gładszą konsystencję. Jako przypraw do tej zupy używam jedynie soli, gałki muszkatołowej i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ciekawym dodatkiem, który dobrze wpływa na trawienie jest także szczypta majeranku i lub tymianku. Można też posypać przed podaniem w miseczce, w zależności od preferencji smakowych.
Jak przygotować pyszną zupę ziemniaczaną? – przepis
Składniki:
– 6 pasków boczku, pokrojone
– 1 mała cebula, pokrojona
– 3 łodygi selera, pokrojone
– 4-6 ząbków czosnku, zgniecione
– ¼ szklanki (30 g) mąki uniwersalnej
– 4 szklanki (950 ml) bulionu
– 2 szklanki (475 ml) mleka
– ziemniaki pokrojone
– 1 i ½szklanki (110 g) śmietany
Przygotowanie:
W dużym garnku lekko podsmażyć bekon, po chwili dodając cebulę i seler i smażyć aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta (ok. 5-7 min). Dodać czosnek i mieszać przez 30 s. Dodać mąkę i smażyć przez 1 min. Wlać bulion i mleko i wymieszać dokładnie. Dodać ziemniaki i doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 10-15 min., do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Im mniejsze ziemniaki, tym szybciej będą się gotować. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietanę. Można podawać z takimi dodatkami, jak ostry ser cheddar, zielona cebula lub szczypiorek.