Kremarz ciasto regionalne

5 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka całe
  • 1 cukier waniliowy-DELECTA
  • 15 dag miodu–3 duże łyżki
  • 1 łyżeczka sody-DELECTA

wykonanie;

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto -podzielić na 3 części.Każdą część pieć w takiej samej formie 10 min.

MASA;

  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek manny
  • 1 szkl cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego DELECTA

Zagotować mleko i wsypać cukier,cukier waniliowy z manną.wymieszać i pogotować na bardzo ,,małym,,ogniu przez 15 min.Przestudzić.

Po przestudzeniu dodać 1/2 kostki margaryny,kilka kropel olejku i zmiksować.

Powstały krem podzielić na 3 części- rozsmarować na blatach .Wierzchnia warstwę ciasta mozna polać gotową polewa DELECTA i posypać posypka DELECTA,lub udekorować według własnego uznania.

Ciasto jest najlepsze następnego dnia.

file1291569352



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz