Ciasto poduszkowiec

5 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 220 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia- DELECTA
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

masa serowa :

  • 500 g  serka mielonego do wypieków
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy DELECTA

Żółtka oddzielić od białek . Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel , następnie dodać olej i wodę , zmiksować . Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej .

Mąkę , proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem , a następnie przesiać do masy jajecznej . Delikatnie wymieszać . Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy , wygładzić powierzchnię .

Przygotować masę serową – utrzeć razem wszystkie jej składniki . Następnie przełożyć ją do woreczka , uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty .

FORMA 25-30 CM–PIEC 45 MIN.

file1291570197



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Ciasto poduszkowiec

  1. avatar Anonim pisze:

    proszę o przeliczenie gram cukru ja- nie mam wagi a ciasto jest ciekawe chcę wpiec na swięta i w jakiej temperaturze

Dodaj komentarz