Kremarz ciasto regionalne
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka całe
- 1 cukier waniliowy-DELECTA
- 15 dag miodu–3 duże łyżki
- 1 łyżeczka sody-DELECTA
wykonanie;
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto -podzielić na 3 części.Każdą część pieć w takiej samej formie 10 min.
MASA;
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek manny
- 1 szkl cukru
- kilka kropel olejku migdałowego DELECTA
Zagotować mleko i wsypać cukier,cukier waniliowy z manną.wymieszać i pogotować na bardzo ,,małym,,ogniu przez 15 min.Przestudzić.
Po przestudzeniu dodać 1/2 kostki margaryny,kilka kropel olejku i zmiksować.
Powstały krem podzielić na 3 części- rozsmarować na blatach .Wierzchnia warstwę ciasta mozna polać gotową polewa DELECTA i posypać posypka DELECTA,lub udekorować według własnego uznania.
Ciasto jest najlepsze następnego dnia.