Krem z pieczonej dyni z kasza jaglaną i grilowana gruszką
Co powiecie na krem z pieczonej dyni? W okresie jesienno zimowym jest niezastąpiona. Świetnie rozgrzewa i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Zobaczcie przepis na krem z pieczonej dyni z kasza jaglaną i grilowana gruszką.
Dynię uprawiano w Meksyku oraz Peru od około 3000 lat p.n.e. Znana była też starożytnym mieszkańcom Bliskiego Wschodu. Jej angielskiej nazwy pumpkin, zaczęto używać dopiero w XVII wieku i pochodzi ona od greckiego wyrazu pepon, czyli gotowany na słońcu. Jak mawiają specjaliści dietetyki, dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a im posiada bardziej intensywny kolor, tym właściwości prozdrowotnych jest oczywiście więcej. Nie ma co do tego żadnej wątpliwości, że zachwyca nie tylko swoim pięknym wyglądem czy świetnym smakiem, ale także obecnością w wielu kosmetykach – doceniają ją np. technicy usług kosmetycznych. A jakie są jej inne właściwości? Sprawdź!
Jak już wspomnieliśmy wyżej, dynia jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram. Dynia idealnie sprawdza się podczas leczenia zaparć, ale przede wszystkim reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest również dla osób, które planują detoksykację organizmu, wszak oczyszcza ona organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie tej rośliny jest także zalecane osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, ponieważ jest bardzo lekkostrawna.
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych jest lekkostrawna i bardzo odżywcza, zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Ponad to zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza regenerację po urazach, wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny i antyoksydantów.
Przepis
Co kupić?
- 1/2 dyni hokkaido
- cebula
- gruszka
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 50 g miękkiego koziego sera
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia dyni i pokrojenia jej na kawałki. Wyłóż ją na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Dynia powinna się zarumienić i zmięknąć. W połowie czasu pieczenia dodaj cebulę pokrojoną na małe kawałki oraz 1/2 gruszki. Kasze należy umyć i zalać wodą ok 250 ml. Dopraw solą i gotuj 15 minut, aż do uzyskania miękkości. Teraz wrzucamy do garnka kaszę, dynię, cebulę i gruszkę. Dodaj sól, pieprz, gałkę oraz paprykę. Dodaj 100 ml wody i wszystko zblenduj. Jeżeli wolisz bardziej rzadką zupę to możesz dodać odrobinę wody i ponownie zagotować. Zupę podawaj z grilowaną gruszką, odrobiną kaszy i kozim serem.