Kotlety z jajek i pieczarek panierowane
Artykuł zewnętrzny
Dzisiaj na obiad proponujemy Wam ciekawe ale banalnie proste połączenie jajek i pieczarek. Kotlety jajeczne to klasyka gatunku, ale dodatek świeżych i delikatnych pieczarek wzbogaca ich smak, można je serwować z dodatkiem śmietanowego sosu koperkowego, dipu czosnkowego lub sosu pomidorowego. Warto dodać do kotletów ulubione zioła np: natkę pietruszki czy koperek. Serwujemy je z puree i sałatką z ogórków kiszonych lub sałatą z jogurtem – obiad gotowy!
składniki:
5 pieczarek
9 jajek (7 gotujmy na twardo a dwa zostawiamy do masy)
cebula biała
5 łyżek bułki tartej
50 gram żółtego sera
zioła: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
przyprawy: papryka, sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia lub klarowane masło
Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub oleju, dodać starty żółty ser i zieleninę. Ugotowane jajka obrać i posiekać na drobniutko, dodać do masy pieczarkowej i zieleniny, doprawić do smaku, dodać dwa surowe jajka i wymieszać, panierować w bułce i smażyć na gorącym oleju.