Kotlety z jajek i pieczarek panierowane

20 lutego 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj na obiad proponujemy Wam ciekawe ale banalnie proste połączenie jajek i pieczarek. Kotlety jajeczne to klasyka gatunku, ale dodatek świeżych i delikatnych pieczarek wzbogaca ich smak, można je serwować z dodatkiem śmietanowego sosu koperkowego, dipu czosnkowego lub sosu pomidorowego. Warto dodać do kotletów ulubione zioła np: natkę pietruszki czy koperek. Serwujemy je z puree i sałatką z ogórków kiszonych lub sałatą z jogurtem – obiad gotowy!

składniki:

5 pieczarek

9 jajek (7 gotujmy na twardo a dwa zostawiamy do masy)

cebula biała

5 łyżek bułki tartej

50 gram żółtego sera

zioła: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

przyprawy: papryka, sól, pieprz, majeranek

olej do smażenia lub klarowane masło

Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub oleju, dodać starty żółty ser i zieleninę. Ugotowane jajka obrać i posiekać na drobniutko, dodać do masy pieczarkowej i zieleniny, doprawić do smaku, dodać dwa surowe jajka  i wymieszać, panierować w bułce i smażyć na gorącym oleju.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...