Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Składniki:
– 1 duża cukinia
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała marchewka (opcjonalnie)
– 4 duże pieczarki
– 1 cebula
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
– bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie (ok. 20 min.). Pozostawić do przestudzenia. Posiekać drobno czosnek i cebulę oraz pieczarki. Na łyżce oleju podsmażyć lekko cebulę, pieczarki i czosnek, aż będą delikatnie złote. Cukinię dokładnie odsączyć z powstałej wody. Dodać do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć po 2-3 min. z każdej strony, aż się pięknie zarumienią. Podawać z domowym ketchupem z cukinii lub sosem czosnkowym.