Kotlety mielone w sosie śliwkowym

12 stycznia 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 35 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • bułeczka czerstwa
  • bułka tarta lub mąka pszenna
  • jajko
  • tymianek
  • estragon
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Śliwki zalać letnia wodą, odstawić na godzinę. Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekać, dodać do mięsa, połączyć z jajkiem i bułeczką, dodać po 1/2 łyżeczki przypraw, wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w tartej bułce lub mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety. Naprawdę fajny smaczek!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...