Kotlety mielone pod makaronowym wąsem
Świetne danie dla dziecka-niejadka – łączy obiad z zabawą!
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 średnia cebulka
1 czerstwa bułka
5 łyżek bułki tartej
1 szkl. mleka
olej do smażenia
sól
pieprz
tymianek
olej do smażenia
Do dekoracji:
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewek
200 g makaronu nitki
200 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Przygotowujemy najpierw kotlety mielone: bułkę moczymy w mleku, aż stanie się miękka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, tymianek – ilość wg uznania. Następnie wbijamy jajko i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się, formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron ok. 15-20 min. na średnim ogniu, aż uzyskają odpowiedni kolor i przypieczoną, ale nie spaloną skórkę (można je na parę minut przykryć).
W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.
Równolegle gotujemy w garnku z osoloną wodą makaron – drobne nitki.
Gdy kotlety trochę przestygną, nakłuwamy je tak, aby przewlec przez nie makaron spaghetti – ok. 10 nitek. Tak przygotowane kotlety dusimy na dużej patelni w małej ilości wody i pod przykryciem, aż makaron zrobi się miękki.
Następnie wykładamy kolety na talerze – robimy „oczy” z jajka na twardo, nad nimi układamy „włosy” z nitek, a nos i uszy – z połówek rzodkiewek. Plasterek rzodkiewki posłuży za „język”. Można zaprosić do tej czynności dzieci – na pewno chętniej zjedzą danie, które pomagały przygotować:)