koszyczki pysznosci
Artykuł zewnętrzny
400 g małych młodych ziemniaków
300 g ekologicznych kabanosów
3 rzodkiewki
szczypior
1 jajko bio ekologiczne
100 g parmezanu
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
- ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół,
- polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową,
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 30 minut,
- kabanosy kroimy w grube plastryi dokładamy do ziemniaków po 20 minutach pieczenia,
- po wyjęciu z piekarnika studzimy,
- rzodkiewki kroimy na plasterki, szczypior siekamy,
- dodajemy do ziemniaków,
- sałatkę polewamy oliwą z pieczenia, octem balsamicznym,
- przyprawiamy solą i pieprzem,
- jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę,
- parmezan trzemy na tarce,
- po około łyżce parmezanu kładziemy na patelni w kształcie placuszka,
- podgrzewamy do roztopienia i zrumienienia,
- gotowy placuszek układamy na szklance odwróconej do góry dnem i czekamy aż wystygnie,
- w koszyczkach układamy porcję sałatki, posypujemy jajkiem