Koreczki
Chyba na każdej imprezie domowej można spotkać koreczki.
Na ostatkach byliśmy u znajomych, którzy wrócili z Irlandii i zamiast małych koreczków (jakie sie u nas spotyka) zobaczyłam duże koreczki- w smaku były wyśmienite i bardzo sycące. Oczywiście przepis zdobyłam i chetnie się nim podzielę.
Składniki:
* chleb tostowy
* pierść z kurczaka (przyprawiamy przyprawą kebabu lub gyrosa)
* 4-5 pomidorów
* 20- 30 plastrów boczku
* ogórek
* sałata
*majonez, jogurt
*sół, pieprz, czosnek, bazylia, zioła prowansaldzkie
Sposób przyrządzenia
chleb tostowy kroimy na pół (w trójkąty) i podpiekamy w tostrze, pierść z kurczaka kroimy w paski i smażymy na patelni.Bekon kładziemy na patelni i również smażymy. W plasterki kroimi ogórka i pomidora oraz obrywamy liście sałaty.
SOS – 5 łyzek majonezu, 5 łyzek jogurtu naturalnego mieszamy, dodajemy sól, pieprzi czosnek do smaku (wg. uznania) oraz szczyptę bazyli i ziół wszystko mieszamy.
KORECZKI
* chleb
* sos
* piersi z kurczaka
* plater ogórka
* sałata
* chleb
* sos
* platerek pomidora
* bekon
* sos
* chleb tostowy
Wbijamy wykałaczki (ale nalezy zaopatrzyć się w długie patyczki do szaszłyków i zrobić odpowiednią długość).
Układamy ładnie na talerzyku i … degustujemy się.
Smacznego
Joanna Sz.