Konfitura z cytryny i limonki
Artykuł zewnętrzny
- a) 3 cytryny
- b) 2 limonki
- c) 1 saszetka ksylitolu
- d) 1 łyżka cynamonu
1. Cytryny i limonki parzymy wrzątkiem, myjemy (szorujemy), jeszcze raz parzymy wrzątkiem, dzielimy na kawałki (możemy też zblendować)
2. Owoce przekładamy do garnka
3. Dodajemy ksylitol i gotujemy ok. 40- 45 minut (jeśli owoce są zblendowane)
4. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy
5. Przekładamy do słoiczków, nagrzanych w piekarniku
6. Dżem z cynamonem idealnie nadaje się do naleśników. Dżem bez cynamonu do sosów
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”