Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy
Artykuł zewnętrzny
Owoce jarzębiny (zwane Sorbi fructus) zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych praz pektyn. Są tak samo bogate w witaminę C, jak owoce cytrusowe. Mają dwa razy więcej beta-karotenu niż marchew. Jarzębina obniża poziom tłuszczów i wspomaga pracę wątroby. Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny mają także działanie przeciwzapalne. Stare przepisy mówią o podawaniu konfitur z jarzębiny osobom chorym, cierpiącym na uporczywy kaszel. Dawniej przyrządzano z nich także napary, które wykorzystywano w leczeniu stanów zapalnych żył. Owoc jarzębiny zawiera także kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę, nie należy więc jeść surowej jarzębiny! Kwas ten ulega jednak rozkładowi zarówno pod wpływem temperatury, jak i przy przymrozkach. Owoce można stosować pod postacią naparu jako lek moczopędny (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej) oraz przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, schorzeniach wątroby i nieżycie żołądka. Wysuszone kwiaty jarzębiny mają działanie podobne jak owoce.