Kolorowy ryż z marchewką. Proste, zdrowe i pyszne danie dla każdego

10 lutego 2025, dodał: Marta Dasińska

Marchewkowy ryż może wydawać się wymyślny, ale jest też super pyszny i zdrowy. To łatwy sposób na urozmaicenie zwykłego posiłku i inna metoda serwowania białego ryżu. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga ekstrawaganckich dodatków. To prosta kuchnia, która pozwala nam cieszyć się smakami bez nadmiaru, który ostatnio gości w wielu przepisach.

Ryż to składnik, który jest znany ze swojej wszechstronności. Jako dodatek ryż świetnie sprawdza się podawany z masłem lub sosem oraz z warzywami. Możemy oczywiście zrobić z ryżem potrawy bardziej skomplikowane, ale ostatnio moim celem jest kuchnia szybka i prosta. I w ten trend wpisuje się właśnie ryż z marchewką. To zdrowa alternatywa dla zwykłego ryżu z najmniejszą ilością przetworzonych składników.

Biały ryż jest też lekkostrawny, łagodzi podrażnienia jelit i działa przeciwbiegunkowo. Może być spożywany przez dzieci, osoby starsze i alergików. Idealnie sprawdza się u osób ze stanami zapalnymi żołądka i problemami trawiennymi. Dodatkowo rozpulchniając biały ryż marchewkami, zmniejszamy ładunek glikemiczny posiłku.

Dodatki do obiadu nie muszą być nudne. Ten przepis na ryż z marchewką to zdrowy i aromatyczny sposób na urozmaicenie domowego posiłku. Jest też superłatwy w przygotowaniu, bowiem wystarczy ugotować ryż i dodać pokrojoną w paski marchewkę. Można go przygotować w zwykłym garnku, szybkowarze lub w multicookerze. Następnym razem, gdy będziesz szukać nowego dodatku do obiadu warto wypróbować ten przepis na ryż z marchewką. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.

Są cztery powody, dla których robię ten przepis na ryż z marchewką. Po pierwsze jest to przepis idealny dla wszystkich zmuszonych stosować dietę lekkostrawną. Po drugie jest niezastąpiony kiedy chcę przemycić dodatkowe warzywa do posiłku. Po trzecie taki ryż to niezawodny sposób aby dodać trochę żywego koloru do talerza lub (po czwarte) kiedy po prostu chcę, aby mój posiłek był pełen smaku. Mój syn absolutnie go uwielbia, więc stał się podstawowym dodatkiem w naszym domu, szczególnie kiedy serwuję kurczaka.

To aromatyczne danie z ryżem jest wypełnione marchewką, cebulą, czosnkiem i curry, dzięki czemu jest to fantastyczny sposób na ulepszenie obiadów i przeniesienie ich na wyższy poziom. Duża część głębi smaku pochodzi z karmelizowanej cebuli, więc nie warto pomijać tego dodatku. Marchewki nadają przyjemną słodycz, która świetnie komponuje się z innymi składnikami. Używam długoziarnistego białego ryżu, ale danie to można też przygotować z ryżu basmati lub jaśminowego.

Ryż z marchewką możemy podawać jako lekkie danie główne z zieloną sałatą z sosem winegret lub sosem jogurtowym. Można go również podawać jako dodatek do każdego rodzaju gulaszu i curry, doskonale nadaje się również do podawania z udkami z kurczaka, szaszłykami z indyka lub pulpecikami wołowymi.

Przepis na pyszny ryż z marchewką

Składniki:
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
– 1½ szklanki ryżu długoziarnistego (300 g)
– 2½ szklanki startej marchwi (250 g)
– 2½ szklanki wody lub bulionu warzywnego (600 ml)
– curry wg uznania
– sól i mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Drobno posiekać cebulę. Zetrzeć ząbek czosnku. Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Usmażyć cebulę (ok. 2 min.), tak aby była lekko przezroczysta. Dodać czosnek i proszek curry, wymieszać i smażyć 1 min. Dodać ryż i startą marchewkę i wymieszać. Wlać wodę lub bulion warzywny, wymieszać, przykryć garnek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10-12 min. Pozostawić pod przykryciem na 5 min. Ostrożnie widelcem wymieszać z masłem, aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.