Kolacje dietetyczne – czyli co jeść wieczorem przed snem aby nie przytyć?

4 lutego 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kiedy jesteś na diecie musisz uważać dosłownie na wszystko co jesz. Po jakimś czasie masz dość ciągłego jedzenia sucharków i sałatek, na szczęście mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Zdrowa kolacja, to bardzo ważny posiłek i wcale nie musi oznaczać wielu wyrzeczeń. Pamiętaj, że kolację najlepiej jeść 2 – 3 godziny przed snem. Kolacja pomoże Ci zapobiec objadaniu się oraz nagłym spadkom glukozy we krwi. Zobacz jakie przepisy dla Ciebie przygotowaliśmy i jak możesz urozmaicić swoją dietę.

kolacja podczas diety

Jakie produkty?

Jak wiadomo wieczorem nasz organizm nie potrzebuje już tak wiele energii jak popołudniu. Kolacja powinna być więc niskokaloryczna oraz lekka i zawierać do 250 kcal. Śmiało wybieraj pieczywo mieszane, pełnoziarniste, chudy nabiał, twaróg, kefir, jogurt naturalny lub maślankę.  Polecamy również sałatę, pomidor, ogórek, melon, kiełki, cytrusy oraz gotowane warzywa. Łącząc te warzywa stworzysz pyszną i zdrową sałatkę. Sięgaj po przekąski z nabiału, ryb, jaj, węglowodanów, błonnika oraz witamin i minerałów.

dietetyczna kolacja

Czego unikać?

Ogranicz tłuste dania mięsne, szczególnie te smażone i odgrzewane na tłuszczu. Oczywiście zapomnij o fast foodach, frytkach, chipsach i pizzy. Unikaj również słodkich przekąsek, które podnoszą poziom glukozy we krwi i zwiększają ochotę na dalsze jedzenie.  Niewskazane są również kapusta biała i czerwona oraz duszone i smażone warzywa cebulowe, ponieważ zawierają wysoką zawartość błonnika.

Kiedy jeść kolację?

Jak już wcześniej pisaliśmy jedz kolację nie później niż 2 – 3 godziny przed snem. W innym przypadku obciążysz za bardzo swój żołądek. Pamiętaj, że organizm w nocy pracuje i trawi o wiele wolniej. Ponad to wieczorem mamy niższy metabolizm, jesteśmy mniej aktywni i nie spalamy tłuszczów.Wieczorem organizm wytwarza więcej hormonów, co ułatwia gromadzenie się energii i sprzyja nadwadze.

dietetyczna kolacja

Sałatka z kurczakiem i ryżem

Co kupić?

  • 20 g ryżu czerwonego
  • 80 g fileta z kurczaka
  • 120 g (1 sztuka) pomidora
  • 45 g (1 gałązka) selera naciowego
  • 1 garść miksu sałat
  • 8 g (1 łyżka) kiełków rzodkiewki
  • 5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego
  • 20 g cytryny

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj komosę ryżową. Kurczaka pokrój i dopraw ulubionymi przyprawami, po czym podduś na niewielkiej ilości oleju. Pomidor oraz seler naciowy należy pokroić w kostkę  i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Podawaj sałatkę skorpionom sokiem z cytryny i przyprawami do smaku.

dietetyczna kolacja

Leczo z indykiem

Co kupić?

  • 20 g ryżu brązowego
  • 80 g fileta z indyka
  • 240 g (2 sztuki) świeżych pomidorów
  • 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
  • 70 g (1/2 sztuki) papryki zielonej
  • 150 g cukinii
  • 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mięso podduszamy na patelni, a pomidory wymarzamy we wrzątku. Następnie obierz pomidory ze skórki, a paprykę oraz cukinię pokrój w paseczki. Podsmaż paprykę i cukinię na patelni i po kilku minutach smażenia dodaj pomidory. Całość duś pod przykryciem i dopraw do smaku. Najlepiej smakuje z ryżem brązowym i natką pietruszki.

kolacja dietetyczna

Sałatka z grzankami

Co kupić?

  • 60 g (3 sztuki) pomidorków koktajlowych
  • 90 g (1/2 sztuki) ogórka zielonego
  • 70 g (1/2 sztuki) papryki
  • 60 g sera koziego
  • 12 g (1 ½ łyżki) kiełków słonecznika
  • 30 g (1 kromka) pieczywa pełnoziarnistego
  • 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 1 garść szpinaku baby
  • 5 g (1/2 łyżeczki) musztardy
  • 6 g  (1 łyżeczka) miodu

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. Dip robimy z miodu, musztardy oraz oliwy z oliwek. Pieczywo należy pokroić w kostkę, doprawić je i zrobić na grzanki. Teraz układaj: szpinak, pokrojone warzywa,ser kozi, grzanki, kiełki i polej dipem.

kolacja dietetyczna

Papryka faszerowana

Co kupić?

  • 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
  • 20 g kaszy jaglanej
  • 80 g włoszczyzny
  • 5 g (1 łyżeczka) natki pietruszki
  • 40 g ricotty
  • 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek

Przygotowanie:

paprykę przekrajany na pół i wydrążamy nasiona. Kasze jaglaną gotujemy w wodzie i mieszamy z warzywami, które wcześniej należy poddusić. Dodaj ricottę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Teraz faszeruj paprykę przygotowaną masą i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

dietetyczna kolacja

zobacz również:

Brokuły chronią serce i stawy

Wykaz top 100 produktów HOT SUPERFOOD – część I

Wykaz top 50 polskich produktów HOT SUPERFOOD

Dieta wątrobowa i usuwanie toksyn – super przepisy na zdrową wątrobę!