Koktajle i potrawy detoksykujące organizm – detoks wiosenny!
Pragniesz oczyścić swój organizm z toksyn? Spróbuj kilka z tych przepisów na pewno pomogą Ci pozbyć się małych trucicieli z organizmu. W Twoim pobliskim warzywniaku z pewnością znajdziesz moc warzyw i owoców, które zawierają mnóstwo wartościowych składników oczyszczających. Warto oczywiście pytać się o źródło pochodzenia produktów i wybierać te z ekologicznych upraw. Do codziennego jadłospisu warto więc zastosować natkę pietruszki, buraki, pomidory, marchew, paprykę, świeże zioła i naturalne takie jak np: chlorellę, zielony jęczmień, spirulinę czy nasiona chia (lub nasz lokalny produkt siemię lniane).
Sok z natki pietruszki z marchwią:
- pęczek natki pietruszki
- dwie średnie marchewki
- sok z połowy cytryny
- 700 ml wody
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksujemy około 1 min.
Podajemy przybrany koktajl kilkoma listkami mięty.
Guacamole
- 1 awokado
- 1/2 papryczki chilli
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
Wygrzebać awokado z łupinki łyżką, pognieść je widelcem az powstanie stosunkowo jednolita masa. Pociąć pół papryczki chilli w 3 mm plasterki i każdy plasterek na 4 kawałeczki. Następnie pociąć pomidorki koktajlowe na ćwiartki dodać pomidorki i chilli do awokado wydusić do tego sok z 1/2 cytryny i polać łyżką oliwy z oliwek. Wszystko starannie wymieszać. Podawać z grzaneczkami, chipsami, nachos, etc.
Sok z marchwi
- 1/2 kg marchwi
- główka sałaty rzymskiej
- świeży imbir
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.
Sok z ogórków
- 1/2 kg ogórków
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- listki świeżej mięty
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.
Sok z selera
- 30 dag selera
- 30 dag marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.
Sałatka z czerwonej kapusty i grejpfruta
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- obrane cząstki (bez białej skórki) z 1 grapefruita
- 1 łyżka pokrojonej drobno natki pietruszki
- słonecznik łuskany
Sos:
- pół szklanki soku z grejpfruta
- sól
- pieprz
- łyżka soku z limonki
Kapustę drobno posiekać, grejpfruta podzielić na drobne kawałeczki, posiekać drobno natkę pietruszki i dodać słonecznik. Wszystko dobrze wymieszać. W miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę. Smacznego!
Sałatka z ogórka kwaszonego pomidora i cebuli
- 2 średnie ogórki kwaszone
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 małej czerwonej cebuli
Wszystkie składniki pociąć w kostkę i dokładnie zmieszać.
Kapusta kwaszona
Nie podam wam na nią żadnego przepisu bo najlepiej zjeść surową. ;) Prawdziwa bomba witaminy C.
Surówka z białej kapusty z jabłkiem
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 jabłko
Zetrzeć wszystko na tarce o grubych oczkach.
Woda z cytryną
- szklanka wody
- łyżeczka soku z cytryny
Do szklanki wody wdusić sok z cytryny. (Opcjonalnie dodać miętę)
zobacz również:
- Dietetyczne koktajle – przepisy
- Koktajle owocowe – dużo przepisów
- Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
- Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy