Koktajle i potrawy detoksykujące organizm – detoks wiosenny!

10 marca 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Pragniesz oczyścić swój organizm z toksyn? Spróbuj kilka z tych przepisów na pewno pomogą Ci pozbyć się małych trucicieli z organizmu. W Twoim pobliskim warzywniaku z pewnością znajdziesz moc warzyw i owoców, które zawierają mnóstwo wartościowych składników oczyszczających. Warto oczywiście pytać się o źródło pochodzenia produktów i wybierać te z ekologicznych upraw. Do codziennego jadłospisu warto więc zastosować natkę pietruszki, buraki, pomidory, marchew, paprykę, świeże zioła i naturalne  takie jak np: chlorellę, zielony jęczmień, spirulinę czy nasiona chia (lub nasz lokalny produkt siemię lniane).

 

Sok z natki pietruszki z marchwią:

  • pęczek natki pietruszki
  • dwie średnie marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • 700 ml wody

Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksujemy około 1 min.

Podajemy przybrany koktajl kilkoma listkami mięty.

 

Guacamole

 

  • 1 awokado
  • 1/2 papryczki chilli
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek

Wygrzebać awokado z łupinki łyżką, pognieść je widelcem az powstanie stosunkowo jednolita masa. Pociąć pół papryczki chilli w 3 mm plasterki i każdy plasterek na 4 kawałeczki. Następnie pociąć pomidorki koktajlowe na ćwiartki dodać pomidorki i chilli do awokado wydusić do tego sok z 1/2 cytryny i polać łyżką oliwy z oliwek. Wszystko starannie wymieszać. Podawać z grzaneczkami, chipsami, nachos, etc.

Sok z marchwi

 

  • 1/2 kg marchwi
  • główka sałaty rzymskiej
  • świeży imbir

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.

Sok z ogórków

  • 1/2 kg ogórków
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej mięty

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.

Sok z selera

  • 30 dag selera
  • 30 dag marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować około 1 minuty.

Sałatka z czerwonej kapusty i grejpfruta

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • obrane cząstki (bez białej skórki) z 1 grapefruita
  • 1 łyżka pokrojonej drobno natki pietruszki
  • słonecznik łuskany

Sos:

  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z limonki

Kapustę drobno posiekać, grejpfruta podzielić na drobne kawałeczki, posiekać drobno natkę pietruszki i dodać słonecznik. Wszystko dobrze wymieszać. W miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę. Smacznego!

Sałatka z ogórka kwaszonego pomidora i cebuli

  • 2 średnie ogórki kwaszone
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 małej czerwonej cebuli

Wszystkie składniki pociąć w kostkę i dokładnie zmieszać.

Kapusta kwaszona

Nie podam wam na nią żadnego przepisu bo najlepiej zjeść surową. ;) Prawdziwa bomba witaminy C.

Surówka z białej kapusty z jabłkiem

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 jabłko

Zetrzeć wszystko na tarce o grubych oczkach.

Woda z cytryną

  • szklanka wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Do szklanki wody wdusić sok z cytryny. (Opcjonalnie dodać miętę)

 

zobacz również:

  1. Dietetyczne koktajle – przepisy
  2. Koktajle owocowe – dużo przepisów
  3. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  4. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy