Koktajl jaglany bananowo-czekoladowy

13 sierpnia 2015, dodał: Marta Zet
Artykuł zewnętrzny

Hitem w naszym domu jest koktajl jaglany z dodatkiem banana i czekolady!
Pyszny, szybki do zrobienia (jeśli wcześniej ugotujemy kaszę) i bardzo zdrowy. Mój 3-latek, który nieufnie podchodzi do nowych smaków – ten koktajl „wciąga” koncertowo:) Nadaje się też dla „bezglutenowców”, gdyż proso, z którego pozyskiwana jest kasza jaglana – glutenu właśnie nie zawiera:)

Składniki:

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ja gotuję w 3 szklankach wody przez 15 minut, potem wyłączam gaz i trzymam pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Uwaga! Kasza jaglana bardzo wchłania wodę i trzeba pilnować, by się nie przypaliła)
– 1 banan
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 0,5 litra jogurtu naturalnego lub mleka albo zmieszane ze sobą w różnych proporcjach
– 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki miksujemy do momentu, gdy kasza nie będzie już wyczuwalna, a koktajl będzie gładka masą.
SMACZNEGO!:)

file1401806594