Kociołek węgierski – gulasz z papryką
Kociołek węgierski to pyszne i aromatyczne rozgrzewające danie na zimowe dni. Dzięki zastosowaniu wyrazistych w smaku przypraw danie rozgrzewa i skutecznie odżywia nasz przemarznięty organizm, do gulaszu możemy oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy, nasza redakcyjna kucharka rekomenduje jednak ten zestaw poniżej, gulasz serwujemy z bagietką lub bułeczką, ale sama zawartość ziemniaków w tym daniu w zupełności wystarczy aby zaspokoić głód największego łasucha.
składniki:
kg ziemniaków
800 gram wołowiny bez kości np. pręga wołowa
250 – 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego
2 czerwone papryki
3 cebule średniej wielkości
3 pomidory
3 łyżki smalcu
4 ząbki czosnku
przyprawy: łyżka mielonej papryki, kminek mielony, szczypta pieprzu cayenne, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę i paprykę pokroić w piórka, czosnek posiekać. W rondku rozgrzać smalec i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Oprószyć mieloną papryką. Na drugiej patelni podsmażyć na gorącym tłuszczu pokrojone w kostkę mięso aby zamknąć pory. Dodać cebulę i czosnek oraz resztę przypraw, dodać łyżkę wody, chwilkę całość dusić, wlać bulion i dusić całość około 1,5 godziny, dołożyć paprykę i pomidory obrane ze skóry, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować około 30 minut. W trakcie duszenia można dolewać sukcesywnie bulion. Po ugotowaniu wykładać na głębokie talerze lub miseczki, udekorować natką pietruszki lub ulubionymi świeżymi ziołami.