Kociołek chłopski warzywno-mięsny

15 marca 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Kociołek jest daniem popularnym na ogniskach, kuligach i imprezach myśliwskich, ale równie dobrze możemy przygotować go w domu. To mocno sycąca potrawa jednogarnkowa, która rozgrzeje w największy mróz, jeśli więc za oknem jest temperatura minusowa, a pomysłu na obiad brak, można dosłownie złapać to, co jest pod ręką, i raz dwa upichcić smaczny obiad.

Składniki:

  • 100 – 200 g mięsa,
  • 75 – 100 g boczku,
  • 60 g marchewki,
  • 60 g selera,
  • 30 g pietruszki,
  • 180 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 40 g pora,
  • 4 pieczarki,
  • 180 g brokuła lub kalafiora,
  • liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • łyżka sosu sojowego lub  płaska łyżeczka soli,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • dużo natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka majeranku,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • czarny pieprz.

Wykonanie:

Na dno garnka kładziemy pokrojone plastry boczku. Na nich układamy plasterki marchewki, następnie pokrojone ziemniaki – najlepiej w półplastry. Muszą być dość grube, żeby się nie rozgotować, dopóki mięso, seler i marchewka nie będą gotowe. Następnie układamy resztę pokrojonych warzyw, pamiętając o tym, że te twardsze kroimy na mniejsze kawałki. Na to wszystko dodajemy jeszcze mięso, najlepiej wieprzowinę, ale równie dobrze może być wołowina lub drób, według uznania. Jeśli dodajemy pieczarki, brokuły lub kalafior, to najlepiej na sam wierzch. Gdzieś pomiędzy składnikami powinny znaleźć się ziarna pieprzu, ziele angielskie, kminek i liść laurowy.

W kociołku najlepsze jest to, że możemy do niego wrzucić w zasadzie wszystko, zwłaszcza jeśli mamy w lodówce resztki warzyw lub mięs, których nie chcemy zmarnować. Ilość składników podana jest orientacyjnie i jeśli trzymamy się tej rozpiski, to całość należy zalać 350 ml wody lub odpowiednio mniej/więcej, jeśli mamy inną ilość składników. Woda nie powinna przykrywać warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut, dodając na kilka minut przed końcem zioła, przyprawy i przecier pomidorowy.

Jeśli kociołek, to tylko robiony nad ogniskiem, czy czasami w domu też robicie?

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.