Kminek w potrawach – gdzie stosować?

2 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kminek to znana przyprawa stosowana między innymi w tradycyjnej kuchni polskiej. Ma nie tylko charakterystyczny wygląd, ale i smak – intensywny i niezwykle aromatyczny. Kminek to jednak nie tylko aromatyczna przyprawa do wielu potraw, ale także niezwykle skuteczny i naturalny lek na wiele schorzeń oraz dolegliwości. 

kminek

Nasiona kminku mają słodkawy, lekko pieprzny aromat i charakterystyczny smak z nutą kopru i anyżku. Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i słone ciasta. Od dawna kminek dodaje się do serów, a średniowieczne receptury holenderskiego sera z kminkiem są używane do dzisiaj. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny. Powszechnie znany i używany jest także w kuchni greckiej. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu dań pochodzących z Bliskiego Wschodu. Gęste, zimowe zupy kremy z kminkiem są jeszcze bardziej rozgrzewające, apetyczne.

Ze względu na intensywny smak i aromat nie każdy lubi go jeść, jednak z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne warto od czasu do czasu dodać go do posiłków. Kminek to nie tylko skuteczne remedium na wzdęcia i niestrawność, ale również na choroby grzybicze, zapalenie gardła, zapalenie zatok czy bóle menstruacyjne. minek zaleca się zwłaszcza osobom starszym, mającym problemy z zaburzeniami wydzielania i przepływu żółci, zmagającym się z atonią jelit oraz nerwicą wegetatywną. Także osoby mające problem z jedzeniem cebuli powinny ją jadać z kminkiem.

pierogi z kminkiem

Bigos z grzybami i kminkiem

Składniki:
– 50 g masła
– 1 cebula, pokrojona w plasterki
– 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca
– 1 łyżeczka kminku
– 300 g chudego boczku pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka brązowego cukru lub powidła śliwkowego
– 500 g kiszonej kapusty
– pół białej kapusty, posiekanej
– 200 g świeżych, posiekanych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny
– 10 g suszonych grzybów
– 300 g wędzonej kiełbasy lub kabanosy
– 1 starte jabłko

Przygotowanie:
W dużym rondlu roztopić masło. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Posypać jagodami jałowca i kminkiem, następnie dodać boczek. Posypać brązowym cukrem. Kapustę kiszoną odcedzić. Dodać poszatkowaną białą kapustę i posiekane pomidory, następnie zalać bulionem. Dusić przez ok. 30 min. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, odcedzić, dodając do garnka z kapustą bulion, w którym się moczyły. Grzyby drobno posiekać i dodać do garnka razem z pokrojoną kiełbasą i jabłkiem. Gotować przez kolejne 1,5 godz.

Bigos z grzybami i kminkiem

Shakshuka z papryką i kminkiem

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 papryki, najlepiej mieszane kolory, pokrojone w długie plasterki
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczki nasion kminku
– ½ łyżeczki kminku mielonego
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 x 400 g pomidorów z puszki (lub świeżych)
– 1 mały pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
– 1 mały pęczek świeżej pietruszki, grubo posiekany
– 8 jaj
– 85 g fety, pokruszonej
– 8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 min. Posypać kminkiem oraz pieprzem cayenne. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory z odrobiną wody. Po 5 minutach dodać trochę cukru i zioła. Zrobić 8 małych dołków, rozbić jajko do kubka i ostrożnie wlać do zagłębienia, powtórzyć tę czynność z pozostałymi jajkami. Przykryć i smażyć przez kolejne 5-8 min. Posypać pokruszoną fetą. Podawać z jogurtem.

Shakshuka z papryką i kminkiem

Zupa gulaszowa z kminkiem

Składniki:
– 1 kg steku wołowego lub dziczyzny
– 2 łyżki mąki zwykłej
– olej roślinny
– 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
– 4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
– 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
– 1 czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
– 5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
– 4 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
– 2 łyżki kminku
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– 3 liście laurowe
– 2 litry bulionu wołowego
– 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz
– kwaśna śmietana i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki. W dużej misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i pieprzu. Dodać wołowinę i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były posypane mąką. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć wołowinę małymi porcjami, każdą odkładając na bok i smażąc następną. W międzyczasie w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, marchewkę, seler, czerwoną paprykę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 min. Dodać wołowinę, paprykę, kminek, przecier pomidorowy i liście laurowe, następnie zalać bulionem wołowym. Dobrze wymieszać, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godz., aż wołowina zacznie robić się miękka. Dodać ziemniaki i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 30 min. Podawać zupę w miskach z dużą ilością kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.

Zupa gulaszowa z kminkiem

Gulasz z pręgi wołowej z kminkiem

Składniki:
– 100 g smalcu
– 1,25 kg cebuli, pokrojonej w plasterki
– 2 ząbki czosnku, starte lub drobno posiekane
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 1 ½ łyżki ostrej papryki do smaku
– 1 łyżeczka kminku rozgniecionego w moździerzu
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 1 ½ łyżeczki soli
– czarny pieprz do smaku
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 1,5 kg pręgi (goleni) wołowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– kwaśna śmietana, do podania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać smalec i smażyć cebulę, aż stanie się głęboko złocista. Dodać czosnek, smażyć przez 1 min., następnie dodać przecier pomidorowy, paprykę, zmiażdżony kminek, cukier, sól, pieprz i ocet, zalać 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać wołowinę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2,5 godz. Dość często mieszać, w razie potrzeby dodając wodę, aby przykryła mięso. Gulasz podawać posypany odrobiną posiekanej natki pietruszki z młodymi ziemniakami lub pieczywem żytnim. Na wierzch dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Gulasz z pręgi wołowej z kminkiem

Łazanki z grzybami i kminkiem

Składniki:
– 500 g makaronu łazanki
– po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów np. borowików
– 100 g tłuszczu (np. masło, smalec, olej)
– 2-3 cebule
– 250 ml śmietany
– natka pietruszki lub np. koperku
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:
Wrzuć łazanki do posolonej wrzącej wody i ugotować zgodnie z instrukcją. Kapustę ugotować, wycisnąć i posiekać. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na smalcu, dodać grzyby i dusić razem z cebulą do miękkości. Grzyby wymieszać razem z kapustą, dodać łazanki, kminek, sól i pieprz. Na koniec zapiec w piekarniku. Przed zapiekaniem zalać potrawę śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Łazanki z grzybami i kminkiem

Zupa kminkowa

Składniki:
– 3 łyżki kminku
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 2 szklanki zimnej wody
– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
W garnku o pojemności trzech litrów prażyć kminek na oleju przez 1-2 min. na małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kolejne 2 min. Dodać wodę i sól. Dobrze wymieszać, aż nie będą widoczne grudki. Gotować 7-8 min. Odcedzić zupę, doprawić. Podawać z grzankami.

Zupa kminkowa

zobacz  również:

Majeranek – top 6 przepisów z majerankiem!

Czerwona kapusta w kuchni – 6 pysznych dań

Dieta kiszonkowa – jadłospis i przepisy!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...