Klasyczne schabowe z wędzonką
Artykuł zewnętrzny
Jak czasem niewielka modyfikacja może wpłynąć na znany smak.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- 2 plasterki polędwicy wędzonej surowej
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
Kotlety schabowe lekko ,, rozklepać ,, tłuczkiem do mięsa .Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące , jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej . Obsmażyć na rumiano z obu stron polędwicę. Zsunąć na bok. Na tym samym tłuszczu usmażyć kotlety. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podawać kotlety obłożone plastrami wędzonki i posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Kotlety usmażone na takim tłuszczu nabierają smaku od wędzonki.