Klasyczne schabowe z wędzonką

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak czasem niewielka modyfikacja może wpłynąć na znany smak.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 plasterki polędwicy wędzonej surowej
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony

Kotlety schabowe lekko ,, rozklepać ,, tłuczkiem do mięsa .Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące , jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej . Obsmażyć na rumiano z obu stron polędwicę. Zsunąć na bok. Na tym samym tłuszczu usmażyć kotlety. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .

Podawać kotlety obłożone plastrami wędzonki i posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Kotlety usmażone na takim tłuszczu nabierają smaku od wędzonki.

file1304098482