Kiszone rzodkiewki z burakami

30 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

kiszone rzodkiewki z burakami

750 gram dużych rzodkiewek

250 gram buraków ćwikłowych

5 ząbków czosnku

1 i 1/2 łyżki soli

3 łyżki białego octu winnego

 

Rzodkiewki czyścimy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Warzywa należy teraz umieścić do litrowego, wyparzonego słoja. Pół litra wody mieszamy z solą, aż się rozpuści, dodajemy ocet winny, mieszamy, zalewamy warzywa.  Przykrywamy gazą, obciążamy kamykiem i odstawiamy następnie w dośc ciepłe miejsce na około 2 tygodnie, potem słoik szczelnie zamykamy. Rzodkiewki będą gotowe do jedzenia za miesiąc, można je przechowywać do 6 miesięcy.