Kirkażi – gruzińska sałatka z czerwonej fasoli i orzechów

11 kwietnia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Gruzja to kraj leżący na granicy Europy i Azji, wśród majestatycznych gór Kaukazu. Od tysięcy lat krzyżowały się tam wpływy różnych kultur, na podłożu których wykształciła

gruzińska sałatka kirkażi

 

Składniki: 

  • 2 szklanki czerwonej fasoli (ugotowana lub z puszki),
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • cebula czerwona lub biała sałatkowa,
  • świeży koperek,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeża kolendra,
  • łyżeczka papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej kozieradki,
  • sól i pieprz,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujemy sałatkę z suchej fasoli, namaczamy ją przez całą noc i gotujemy do miękkości. Jeśli wykorzystujemy fasolę z puszki, dokładnie opłukujemy ją przegotowaną wodą i pozostawiamy na sitku lub durszlaku do ocieknięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Świeże sioła siekamy.

W moździerzu lub blenderze przygotowujemy sos. Obrane orzechy włoskie, czosnek, część ziół i przyprawy ubijamy lub miksujemy z octem winnym i sokiem z cytryny na gładką masę. Posiekaną kolendrę i pietruszkę mieszamy z fasolą, cebulą i sosem orzechowym. Sałatkę podajemy schłodzoną, z dodatkiem pieczywa.

Pozwolicie się zaprosić na tę aromatyczną kulinarną podróż?