Kiełbaski miodowe z grilla
Artykuł zewnętrzny
Cały cymes w glazurze – smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę
Czas : 15 minut
Składniki :
- 2 kiełbasy śląskie
- gruby plaster sera Chedar
- 1 bułka typu pita
- Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
- pieprz grubo mielony
- 2 łyżki oleju
- marynowane warzywa – pikle
- sałata – kilka listków
Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar. Przez kiełbaski przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków – kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać. Bułkę przeciąć na pół. Posmarować bułkę (przecięcie) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem. Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem.
Piec na rozgrzanym grillu kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu. Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką (od środka robi się na niej karmelizowana powłoka z sosu) obłożoną sałatą. Do tego pikle – ja podałam marynowane papryczki.