Kawa Pięciu Przemian – nie zakwasza!
Artykuł zewnętrzny
Szybka kawa o poranku, potem następna, zjedzone w pośpiechu śniadanie – czasem jego brak – tak wygląda poranek tysiąca Polaków. Niestety takie nawyki powodują do zaburzenia naszej gospodarki hormonalnej oraz kwasowo-zasadowej, przyczyniając się do osłabienia naszego układu immunologicznego. Dla smakoszy małej czarnej jest jednak dobra wiadomość: można przygotować kawę Pięciu Przemian, która nie zakwasza, dodaje pozytywnej energii:
Gotujemy kawę w kolejności smaków jak poniżej:
– smak gorzki – zagotować kawę w garnuszku w około pół litrze wody, wsyp 2 łyżeczki kawy drobno mielonej (może być zwykła lub zbożowa)
– smak słodki – dodaj odrobinę cynamonu cejlońskiego
– smak ostry – wrzuć 2 ziarenka kardamonu lub kawałek imbiru, może być też chili lub gałka muszkatałowa
– smak słony – dodaj kilka ziarenek soli kłodawskiej lub morskiej
– smak kwaśny – dodaj kilka kropel cytryny
smacznego i na zdrowie!