Kaszkowo-nektarynkowy deser

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Takie gotowanie dwa w jednym. Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie. Postanowiłam ją użyć do deseru.

Czas: 30 minut

Składniki:

1 szklanka mleka

1 łyżeczka masła

szczypta soli

2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru

5 łyżeczek kaszy manny

1/2 litra wody

4 nektarynki

3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 kisiel brzoskwiniowy)

Ugotować na gęsto kaszę mannę – na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru (mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko). Przelać kaszę w pucharki (ma zajmować 1/3 objętości).

Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ), osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców. Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną, a nie kisiel.

Wylać do czarek na kaszę mannę.

Zostawić do ostygnięcia. Udekorować.

file1285445819