Kaszkowo-nektarynkowy deser
Takie gotowanie dwa w jednym. Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie. Postanowiłam ją użyć do deseru.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
5 łyżeczek kaszy manny
1/2 litra wody
4 nektarynki
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 kisiel brzoskwiniowy)
Ugotować na gęsto kaszę mannę – na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru (mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko). Przelać kaszę w pucharki (ma zajmować 1/3 objętości).
Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ), osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców. Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną, a nie kisiel.
Wylać do czarek na kaszę mannę.
Zostawić do ostygnięcia. Udekorować.