Karkówka pieczona z dodatkami

11 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

75 dkg karkówki bez kości

10 ząbków czosnku

10 dkg jasnozielonej części pora

3 duże pieczarki

4 łyżki oleju

100 ml wrzącej wody

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Karkówkę umyć, osuszyć, naszpikować 8 ząbkami czosnku. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pora pokroić w krążki, pieczarki w grube (ok. 0,5 cm) plastry. Mięso posypać wegetą i pieprzem. Na i obok mięsa rozłożyć resztę czosnku, pieczarki i por. Wlać wodę. Wstawić do zimnego piekarnika i piec (pod przykryciem) do miękkości mięsa (około 1 godziny). W połowie pieczenia mięso polać powstałym sosem. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut.

Smacznego!

file1265890194



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz