Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

11 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

20 dkg masła lub margaryny

½ l wody

¼ łyżeczki soli

40 dkg mąki pszennej

10 kropli aromatu waniliowego

4 żółtka

6 jajek

1 l oleju do smażenia

Lukier:

35 dkg cukru – pudru

5 łyżek wrzącej wody

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki soku wiśniowego

1 łyżeczka kandyzowanej skórki z limonki

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder (20 dkg) ucieramy z wrzątkiem (3 łyżkami) i sokiem cytrynowym. W lukrze maczamy połowę pączków, do lukru wsypujemy pozostały cukier, wlewamy resztę wrzątku i sok. Lukrujemy drugą połowę pączków  i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Można na pączkach poukładać kandyzowaną skórkę – ja dałam z limonki.

Smacznego!

file1265890229



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz