Karkówka pieczona na kapuście z ananasem

31 maja 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1,5 kg karczku bez kości

800 gram kapusty kiszonej

2 jabłka

puszka ananasa

1/2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, tymianek

kminek

cebula i czosnek

karkówka z ananasem

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Mięso włożyć do lodówki na 2 godziny.

Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Kapustę odcisnąć, lekko posiekać na mniejsze części.  Cebulę i czosnek posiekać na talarki. Dodać do kapusty. Ananasa i jabłka pokroić na mniejsze kawałki.

Kapustę zalać sokiem z ananasa.

Kapustą i owocami obłożyć mięso, piec około 2 godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.