Karczek z bananami
Pieczone lub duszone mięso z bananami rodem z kubańskiej kuchni podbija serca Polaków! Wyrazisty smak mięsa wieprzowego połączony z delikatnością i słodyczą bananów to eksplozja i feeria smaków. Mięso powinno być dobrze przyprawione, można je piec w rękawie wraz z bananami lub np, dusić na patelni i na końcu dodać banany podbite miodem przygotowane w osobnym rondelku. Danie serwujemy z ryżem lub makaronem albo po prostu zamiast bagietki podajemy z lampką wina…
Dla podkręcenie smaku mięso można również piec z dodatkiem papryczki chili, zamiast kolendry możecie użyć natki pietruszki i swoich ulubionych przypraw. Do tego typu mięsa z dodatkiem słodkiego pasuje kmin rzymski, anyż i cynamon.
składniki:
kilogram mięsa wieprzowego od karczku
sól, pieprz
zmielona kolendra, ostra papryka, kmin rzymski, odrobina cynamonu, pieprz
pęczek kolendry lub natka pietruszki
6 ząbków czosnku
4 do 5 bananów
łyżka masła 82 %
łyżka miodu
wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wkładamy do woreczka do pieczenia z ząbkami czosnku i kolendrą lub natką pietruszki, pieczemy około 2 do 3 godzin w temperaturze około 180 stopni C. Jeśli mięso przygotowujemy na patelni należy je pokroić w plastry grubości 1 cm i podsmażyć na oleju lub smalcu i dusić pod przykryciem (w tym celu należy je podlać wodą lub bulionem około 3/4 szklanki).
Po upieczeniu w woreczku mięso kroimy w plastry a na osobnej patelni rozgrzewamy masło z miodem. Dodajemy obrane ze skóry banany i rumienimy, serwujemy z mięsem.