Karczek z bananami

28 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pieczone lub duszone mięso z bananami rodem z kubańskiej kuchni podbija serca Polaków! Wyrazisty smak mięsa wieprzowego połączony z delikatnością i słodyczą bananów to eksplozja i feeria smaków. Mięso powinno być dobrze przyprawione, można je piec w rękawie wraz z bananami lub np, dusić na patelni i na końcu dodać banany podbite miodem przygotowane w osobnym rondelku. Danie serwujemy z ryżem lub makaronem albo po prostu zamiast bagietki podajemy z lampką wina…

karczek z bananami

Dla podkręcenie smaku mięso można również piec z dodatkiem papryczki chili, zamiast kolendry możecie użyć natki pietruszki i swoich ulubionych przypraw. Do tego typu mięsa z dodatkiem słodkiego pasuje kmin rzymski, anyż i cynamon.

składniki:

kilogram mięsa wieprzowego od karczku

sól, pieprz

zmielona kolendra, ostra papryka, kmin rzymski, odrobina cynamonu, pieprz

pęczek kolendry lub natka pietruszki

6 ząbków czosnku

4 do 5  bananów

łyżka masła 82 %

łyżka miodu

wykonanie:

Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wkładamy do woreczka do pieczenia z ząbkami czosnku i kolendrą lub natką pietruszki, pieczemy około 2 do 3 godzin w temperaturze około 180 stopni C. Jeśli mięso przygotowujemy na patelni należy je pokroić w plastry grubości 1 cm i podsmażyć na oleju lub smalcu i dusić pod przykryciem (w tym celu należy je podlać wodą lub bulionem około 3/4 szklanki).

Po upieczeniu w woreczku mięso kroimy w plastry a na osobnej patelni rozgrzewamy masło z miodem. Dodajemy obrane ze skóry banany i rumienimy, serwujemy z mięsem.