Kapusta z mielonym mięsem i warzywami – bigos, danie jednogarnkowe
Tradycyjny bigos czyli polskie sztandarowe danie wykonuje się zazwyczaj z kiszonej kapusty lub kiszonej z dodatkiem młodej i mięsem, grzybami itp. Świetnie smakuje zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Postanowiłam jednak pokombinować i zrobić wersje letnią wyłącznie ze świeżej kapusty z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw.
Taki bigos jest idealną propozycją nawet dla osób na diecie, szczególnie gdy zamiast mięsa wieprzowego zastosuje się mięso drobiowe np z indyka. Doprawiamy odchudzającymi przyprawami np: kminkiem, kurkumą i chili i możemy jeść do woli! Danie robi się szybko i smakuje zarówno ze świeżą bułeczką, ale też z dodatkiem np. ziemniaków.
składniki:
główka świeżej kapusty
dwie cebule czosnkowe
6 pomidorów polnych
pietruszka, marchew (2 sztuki), por
pół kilograma mielonego mięsa
przyprawy: kurkuma, sól himalajska, pieprz świeżo mielony, papryka ostra w proszku, troszkę cukru do smaku,
Kapustę posiekać, gotować na małym ogniu zalewając litrem wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, mięso, dodać przyprawy. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, dodać do mięsa. Na koniec dodać posiekane warzywa (ja starłam na tarce), dusić około 10 minut. Wodę po ugotowaniu kapusty odlać, dodać podsmażone mięso z warzywami, dusić około 10 minut, doprawić do smaku.