Tania i dostępna przez cały rok kapusta to skarbnica witaminy C oraz kwasu foliowego. Chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Sok z liści kapusty usuwa nadmiar wody z organizmu oraz łagodzi bóle i obrzęki. Pomaga też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym kapusta ma stosunkowo dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd cery.
Kapusta dobrze znosi niskie temperatury. W lodówce możemy ją przechowywać nawet do 2 tygodni, a w odpowiednio zacienionym miejscu, np. piwnicy nawet kilka miesięcy.
Biała kapusta to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Jest doskonała zarówno na surowo jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. To właśnie z niej przyrządza się typowe dania kuchni polskiej – bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Coraz częściej jednak zestawia się ją z oryginalnymi dodatkami.
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką
Składniki:
-500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
-cebula,
-jajko,
-czerstwa bułka,
-3/4 szklanki mleka,
-3 liście kapusty włoskiej,
-3 parówki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki ,
-sól morska ziołowa,
– pieprz biały mielony.
Wykonanie
Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła.
Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół.
Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki.
Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na złoty kolor.
Karkówka z kapustą
Składniki:
-1 kg karkówki
-mała główka kapusty
-2 cebule
-4 suszone grzyby
-4 marchewki
-2 szklanki wywaru warzywnego
-1/4 szklanki śmietanki 30%
-2 łyżki masła
-olej
-ostra papryka
-sól i pieprz
-2 listki laurowe
-zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki
Wykonanie
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Zapiekana włoska kapusta pod beszamelem
Składniki:
-nieduża kapusta włoska (70 dag)
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1,5 szkl. mleka
-gałka muszkatołowa
-garść startego żółtego ostrego sera
-sól
-pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w ósemki, które warto spiąć wykałaczkami, żeby zachowały zwartą strukturę. Gotować na parze aż będzie bardziej twarda niż miękka. Aby w międzyczasie przyrządzić sos, trzeba w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę – po czym smażyć do koloru rumianego, cały czas mieszając. Zestawić z ognia na chwilę by dodać mleko, a następnie powtórnie zagotować, aż nabierze puszystej konsystencji. Beszamel warto umiejętnie przyprawić białym pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Ułożyć kapustę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem polać sosem i posypać startym serem.
Zapiekać w 200 stopniach około 10-12 minut.
Chłopskie szaszłyki
Składniki:
5 dużych ziemniaków,
3 liście kapusty,
200g świeżego boczku,
ostra papryka,
sól morska,
pieprz młotkowany z kolendrą,
rozmaryn,
bazylia,
oregano.
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut we wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st.
Faszerowana kapusta
Składniki:
1 nieduża kapusta
50 dkg mielonego mięsa
1 pomidor
2 cebule
1 jajko
ząbek czosnku
czerstwa bułeczka
jabłko zielone
przyprawy:
vegeta
pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
masło
bułka tarta
Wykonanie
Kapustę umyć, obrać z ciemno zielonych liści. Ściąć wierzch i zrobić pokrywkę, a resztę wydrążyć jak najwięcej ze środka. Środek posypać Vegetą i pieprzem, włożyć do środka listek laurowy i pomidora bez skórki pokrojonego w plasterki. Zemleć mięso, cebulę, ząbek czosnku i liście ze środka kapusty oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, przyprawy oraz łyżkę keczupu i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrobić masę i włożyć do kapusty. Pokroić cebulę i zielone jabłko i położyć na wierzchu farszu. Posypać przyprawami i dużą ilością koperku i przykryć pokrywką z kapusty. Na dno garnka włożyć zielone liście kapusty (po to aby kapusta się nie przypaliła) , i na to włożyć faszerowaną kapustę. Zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, i sól i gotować na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu wykładamy kapustę na półmisek i polewamy na wierzchu dużą ilością bułki zrumienionej na masełku. Pociąć na ćwiartki, udekorować kolorowymi warzywami posypać jeszcze zielonym koperkiem.
Surówka kapuściana z boczkiem
Składniki:
-1/4 kapusty włoskiej,
-łyżka octu jabłkowego,
-1,5 łyżeczki cukru,
-2 łyżki rodzynek,
-2 łyżki żurawiny,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-100g wędzonego boczku,
-sól, pieprz,
2 łyżki soku jabłkowego.
Przygotowanie
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
-1/3 główki czerwonej kapusty,
-3 ogórki konserwowe,
-1 pomidor,
-1 czerwona papryka,
-łyżeczka suszonych kwiatów do sałatek,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-sól ziołowa,
-pieprz czarny świeżo zmielony,
-łyżka soku z cytryny,
-2 łyżki czerwonej fasoli z puszki.
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 3 godz, by nieco zmiękła. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Fasolę opłukać wodą, odsączyć. Olej zmieszać z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa wymieszać, polać sosem, posypać przyprawą do sałatek, całość dokładnie wymieszać.
Czerwona kapusta z miodem i rodzynkami
Składniki:
– mała główka czerwonej kapusty
– 5 łyżek rodzynek
– 6 łyżek miodu
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zblanszować w osolonej wodzie przez 3 minuty aż do momentu zagotowania i odcedzić. Na rozgrzaną patelnię
wlać oliwę, dodać kapustę, miód, ocet balsamiczny, rodzynki, sól, pieprz do smaku. Dusić mieszając około 5 minut.
Wiejska prażonka
Składniki:
-400 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-400 g ziemniaków,
-czerwona papryka,
-200 g kapusty włoskiej,
-2 cebule,
-200 g pieczarek,
-ząbek czosnku,
-1 liść laurowy,
-po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
-do smaku sól i pieprz,
-łyżka mąki,
-olej do smażenia.
Przygotowanie
Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.
Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem
Składniki:
-1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
-60dag młodej kapusty,
-30dag ryżu,
-czerwona papryka,
-duża cebula,
-słoiczek przecieru pomidorowego,
-4 łyżki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-4 suszone grzyby,
-3 łyżki masła,
-szczypta ostrej papryki lub chilli.
Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w temp. 170st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20min w temp. 180st.
Kurczak w kapuście
Składniki:
-35 dag filetu z kurczaka,
-1/3 główki kapusty,
-cebula,
-2 marchewki,
-4 łyżki jogurtu naturalnego,
-sól, pieprz,
-ząbek czosnku,
-olej do smażenia.
Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na trosze oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i marchewkę startą na tarce o mniejszych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu ok. 40 min. Kurczaka pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do warzyw i dusić jeszcze ok. 10 min. Dodać jogurt, doprawić do smaku.
Bigos z młodej kapusty
Składniki:
– 2średnie główki młodej kapusty,
-1 kg mięsa wieprzowego,
-3 krótkie laski wędzonej kiełbasy,
-2 małe słoiczki przecieru pomidorowego,
-5 łyżek ostrego keczupu,
-1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
-łyżka przyprawy do bigosu,
-3 łyżki posiekanego koperku,
-sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.
Gołąbki z karkówki
Składniki:
-6 plastrów karkówki,
-6 liści kapusty włoskiej,
-6 łyżek ketchupu pikantnego,
-sól, pieprz,
-1 i 1/2 łyżki margaryny.
Wykonanie:
Mięso rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarować łyżkę ketchupu, położyć złożony na pół liść kapusty. Zwinąć i spiąć wykałaczką. W brytfance rozpuścić margarynę, podsmażyć mięso, zalać wodą. Dusić ok. 1,5 godz. na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wodą i obracając roladki na drugą stronę.
Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
-duża główka kapusty,
-1/2 kg sypkiego ryżu,
-1 kg mięsa mielonego,
-1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
-łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu vegeta,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżeczka soli,
-świeżo mielona sól czosnkowa,
-świeżo mielony pieprz kolorowy,
-2 cebule,
-2 puszki przecieru pomidorowego,
-łyżka mąki.
Wykonanie
Ryż gotować w osolonym wrzątku 10min, nie odcedzać. Następnie garnek zamknąć, owinąć ręcznikiem i kocem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mięsa dodać przyprawy, ryż i 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego. Dodać pokrojone w kostkę i podsmażone cebule. Z kapusty wyciąć głąb. Całą zanurzyć w wodzie i gotować. W między czasie stopniowo zdejmować warstwy miękkich liści. na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać. Brytfankę lub inny duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty, następnie ułożyć gołąbki. Do wrzącej wody dodać resztę przecieru pomidorowego, zalać gołąbki. Przykryć i gotować 30min na małym ogniu. Następnie wyjąć gołąbki, sos zaciągnąć wodą z mąką i doprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Zielony koktajl
Składniki:
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.
SMACZNEGO!!!
zobacz również:
- Warzywne zupy-krem – różne przepisy
- Dania z grilla – różne przepisy
- Szpinak – różne dania i przepisy ze szpinakiem
- Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy