Kapusta świeża – przepisy na dania z kapustą

11 maja 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Tania i dostępna przez cały rok kapusta to skarbnica witaminy C oraz kwasu foliowego. Chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Sok z liści kapusty usuwa nadmiar wody z organizmu oraz łagodzi bóle i obrzęki. Pomaga też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym kapusta ma stosunkowo dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd cery.

http://www.phaidon.com/resource/stuffed-cabbage1.jpg

 

Kapusta dobrze znosi niskie temperatury. W lodówce możemy ją przechowywać nawet do 2 tygodni, a w odpowiednio zacienionym miejscu, np. piwnicy nawet kilka miesięcy.

Biała kapusta to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Jest doskonała zarówno na surowo jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. To właśnie z niej przyrządza się typowe dania kuchni polskiej – bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Coraz częściej jednak zestawia się ją z oryginalnymi dodatkami.

 

Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką

Składniki: Roladki z parówką!
-500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
-cebula,
-jajko,
-czerstwa bułka,
-3/4 szklanki mleka,
-3 liście kapusty włoskiej,
-3 parówki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki ,
-sól morska ziołowa,
– pieprz biały mielony.

Wykonanie

Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła.
Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół.
Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki.
Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na złoty kolor.

 
Karkówka z kapustą

Składniki: karkówka z kapustą
-1 kg karkówki
-mała główka kapusty
-2 cebule
-4 suszone grzyby
-4 marchewki
-2 szklanki wywaru warzywnego
-1/4 szklanki śmietanki 30%
-2 łyżki masła
-olej
-ostra papryka
-sól i pieprz
-2 listki laurowe
-zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki

Wykonanie

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 
Zapiekana włoska kapusta pod beszamelem

Składniki:kap wł pod beszamelem
-nieduża kapusta włoska (70 dag)
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1,5 szkl. mleka
-gałka muszkatołowa
-garść startego żółtego ostrego sera
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w ósemki, które warto spiąć wykałaczkami, żeby zachowały zwartą strukturę. Gotować na parze aż będzie bardziej twarda niż miękka. Aby w międzyczasie przyrządzić sos, trzeba w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę – po czym smażyć do koloru rumianego, cały czas mieszając. Zestawić z ognia na chwilę by dodać mleko, a następnie powtórnie zagotować, aż nabierze puszystej konsystencji. Beszamel warto umiejętnie przyprawić białym pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Ułożyć kapustę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem polać sosem i posypać startym serem.
Zapiekać w 200 stopniach około 10-12 minut.

 
Chłopskie szaszłyki

Składniki: Chłopskie szaszł.!!
5 dużych ziemniaków,
3 liście kapusty,
200g świeżego boczku,
ostra papryka,
sól morska,
pieprz młotkowany z kolendrą,
rozmaryn,
bazylia,
oregano.
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut we wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st.

 
Faszerowana kapusta

Składniki:faszerowana kapusta
1 nieduża kapusta
50 dkg mielonego mięsa
1 pomidor
2 cebule
1 jajko
ząbek czosnku
czerstwa bułeczka
jabłko zielone
przyprawy:
vegeta
pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
masło
bułka tarta

Wykonanie

Kapustę umyć, obrać z ciemno zielonych liści. Ściąć wierzch i zrobić pokrywkę, a resztę wydrążyć jak najwięcej ze środka. Środek posypać Vegetą i pieprzem, włożyć do środka listek laurowy i pomidora bez skórki pokrojonego w plasterki. Zemleć mięso, cebulę, ząbek czosnku i liście ze środka kapusty oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, przyprawy oraz łyżkę keczupu i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrobić masę i włożyć do kapusty. Pokroić cebulę i zielone jabłko i położyć na wierzchu farszu. Posypać przyprawami i dużą ilością koperku i przykryć pokrywką z kapusty. Na dno garnka włożyć zielone liście kapusty (po to aby kapusta się nie przypaliła) , i na to włożyć faszerowaną kapustę. Zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, i sól i gotować na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu wykładamy kapustę na półmisek i polewamy na wierzchu dużą ilością bułki zrumienionej na masełku. Pociąć na ćwiartki, udekorować kolorowymi warzywami posypać jeszcze zielonym koperkiem.

 
Surówka kapuściana z boczkiem

Składniki:Surówka kapuściana!
-1/4 kapusty włoskiej,
-łyżka octu jabłkowego,
-1,5 łyżeczki cukru,
-2 łyżki rodzynek,
-2 łyżki żurawiny,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-100g wędzonego boczku,
-sól, pieprz,
2 łyżki soku jabłkowego.
Przygotowanie
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków.

 
Surówka z czerwonej kapusty

Składniki: Surówka2
-1/3 główki czerwonej kapusty,
-3 ogórki konserwowe,
-1 pomidor,
-1 czerwona papryka,
-łyżeczka suszonych kwiatów do sałatek,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-sól ziołowa,
-pieprz czarny świeżo zmielony,
-łyżka soku z cytryny,
-2 łyżki czerwonej fasoli z puszki.

Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 3 godz, by nieco zmiękła. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Fasolę opłukać wodą, odsączyć. Olej zmieszać z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa wymieszać, polać sosem, posypać przyprawą do sałatek, całość dokładnie wymieszać.

 
Czerwona kapusta z miodem i rodzynkami

Składniki:cz. kap z miodem i rodz
– mała główka czerwonej kapusty
– 5 łyżek rodzynek
– 6 łyżek miodu
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zblanszować w osolonej wodzie przez 3 minuty aż do momentu zagotowania i odcedzić. Na rozgrzaną patelnię
wlać oliwę, dodać kapustę, miód, ocet balsamiczny, rodzynki, sól, pieprz do smaku. Dusić mieszając około 5 minut.

 

Wiejska prażonka

Składniki:Wiejska prażonka!
-400 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-400 g ziemniaków,
-czerwona papryka,
-200 g kapusty włoskiej,
-2 cebule,
-200 g pieczarek,
-ząbek czosnku,
-1 liść laurowy,
-po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
-do smaku sól i pieprz,
-łyżka mąki,
-olej do smażenia.
Przygotowanie
Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.

 
Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem

Składniki: Zapiekanka włoska!!
-1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
-60dag młodej kapusty,
-30dag ryżu,
-czerwona papryka,
-duża cebula,
-słoiczek przecieru pomidorowego,
-4 łyżki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-4 suszone grzyby,
-3 łyżki masła,
-szczypta ostrej papryki lub chilli.

Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w temp. 170st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20min w temp. 180st.

 
Kurczak w kapuście

Składniki: kurczak w kapuście
-35 dag filetu z kurczaka,
-1/3 główki kapusty,
-cebula,
-2 marchewki,
-4 łyżki jogurtu naturalnego,
-sól, pieprz,
-ząbek czosnku,
-olej do smażenia.

Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na trosze oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i marchewkę startą na tarce o mniejszych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu ok. 40 min. Kurczaka pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do warzyw i dusić jeszcze ok. 10 min. Dodać jogurt, doprawić do smaku.

 
Bigos z młodej kapusty

Składniki:bigos1

– 2średnie główki młodej kapusty,
-1 kg mięsa wieprzowego,
-3 krótkie laski wędzonej kiełbasy,
-2 małe słoiczki przecieru pomidorowego,
-5 łyżek ostrego keczupu,
-1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
-łyżka przyprawy do bigosu,
-3 łyżki posiekanego koperku,
-sól, pieprz.

Wykonanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.

 
Gołąbki z karkówki

Składniki: gołąbki1
-6 plastrów karkówki,
-6 liści kapusty włoskiej,
-6 łyżek ketchupu pikantnego,
-sól, pieprz,
-1 i 1/2 łyżki margaryny.

Wykonanie:
Mięso rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarować łyżkę ketchupu, położyć złożony na pół liść kapusty. Zwinąć i spiąć wykałaczką. W brytfance rozpuścić margarynę, podsmażyć mięso, zalać wodą. Dusić ok. 1,5 godz. na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wodą i obracając roladki na drugą stronę.

 
Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:gołąbki
-duża główka kapusty,
-1/2 kg sypkiego ryżu,
-1 kg mięsa mielonego,
-1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
-łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu vegeta,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżeczka soli,
-świeżo mielona sól czosnkowa,
-świeżo mielony pieprz kolorowy,
-2 cebule,
-2 puszki przecieru pomidorowego,
-łyżka mąki.

Wykonanie
Ryż gotować w osolonym wrzątku 10min, nie odcedzać. Następnie garnek zamknąć, owinąć ręcznikiem i kocem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mięsa dodać przyprawy, ryż i 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego. Dodać pokrojone w kostkę i podsmażone cebule. Z kapusty wyciąć głąb. Całą zanurzyć w wodzie i gotować. W między czasie stopniowo zdejmować warstwy miękkich liści. na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać. Brytfankę lub inny duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty, następnie ułożyć gołąbki. Do wrzącej wody dodać resztę przecieru pomidorowego, zalać gołąbki. Przykryć i gotować 30min na małym ogniu. Następnie wyjąć gołąbki, sos zaciągnąć wodą z mąką i doprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

 
Zielony koktajl

Składniki:zielony koktajl
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.

 

                                                                                             SMACZNEGO!!!

 

zobacz również:

  1. Warzywne zupy-krem – różne przepisy
  2. Dania z grilla – różne przepisy
  3. Szpinak – różne dania i przepisy ze szpinakiem
  4. Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...