Kapusta pak choi na ostro
Pak choi to popularna w kuchni azjatyckiej odmiana kapusty (kapusta chińska właściwa). Ta jednoroczna roślina jest nieodłączną częścią orientalnego menu, ale ze względu na ciekawy smak i atrakcyjny wygląd coraz chętniej przyrządzamy ją także w Europie.
Jest jadalna w całości, czyli od białego, chrupkiego początku łodygi, aż po zielonolistne zakończenie. Można spożywać ją na surowo, po upieczeniu lub lekko podsmażoną. Kupując warto zwrócić uwagę na wielkość główek – im większe, tym więcej w nich będzie goryczki. Mniejsze egzemplarze mają łagodniejszy smak. Proponujemy dziś wariant na ostro, który sprawdzi się zwłaszcza w przypadku, gdy trafią nam się te większe sztuki.
Składniki:
– kapusta pak choi,
– 1/2 cebuli białej,
– łyżka oleju,
– ząbek czosnku,
– kawałek świeżego imbiru,
– ostra papryczka chili,
– łyżeczka syropu z kwiatów kokosa,
– łyżeczka sosu sojowego.
Syrop z kwiatów kokosa można zastąpić cukrem trzcinowym.
Papryczka chili sprawdzi się zarówno świeża, jak i marynowana.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. W tym czasie drobno posiekać czosnek, malutką papryczkę chili oraz kawałek kłącza imbiru wielkości ząbka czosnku i dorzucić do cebulki. Dodać również sos sojowy i syrop z kwiatów kokosa lub cukier. Podsmażać przez kilka minut. Kapustę przekroić na pół i położyć na wierzch. Obsmażać ją maksymalnie 3 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu. Podawać na ciepło.
Czy w Waszej kuchni też znalazło się już miejsce na egzotyczną pak choi?