Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą
Artykuł zewnętrzny
Najsmaczniejszy z kapuśniaczków. Można też zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, ponieważ soczewica zawiera sporo białka i witaminy. Natomiast mięso można obrać z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy. Ja raczej robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików.
Czas : 1 godzina 45 minut
Składniki :
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 główki młodej kapusty ( wagowo ok.35 dag )
- 4 średnie młode ziemniaki
- 4 łyżki pokrojonego kopru
- 2 łyżeczki całych ziaren kminku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz grubo mielony
- przyprawa do zup jaką kto lubi lub maggi
- 7 szklanek wody
Soczewicę, kurczaka, seler , pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżeczkę ulubionej przyprawy do zup lub maggi. Gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Do wywaru wrzucić pokrojoną w grubsze paski kapustę, ziemniaki krojone w kostkę i marchew w pół plasterkach i kminek. Gotować 45 minut. Doprawić do smaku mielonym pieprzem, maggi – przyprawą do zup. Wsypać koper.
Można obrać mięso z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy. Ja raczej robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików.