Kapary to zakonserwowane pączki kwiatowe kapara ciernistego, które są smaczną i zdrową przyprawą. Mimo że oryginalnie pochodzą one z Azji, nie są kojarzone z tą częścią świata – nie można wyobrazić sobie bez nich natomiast kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej czy francuskiej. Coraz częściej doceniają ją także smakosze innych narodowości.
Kapary to przyprawa, która już dawno zalazła zastosowanie w kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Są dobrym źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Kapary występują w ponad 250 gatunkach, im większe kapary, tym intensywniejszy mają smak, małe kapary są za to bardziej aromatyczne. Kapary mogą być świetnym dodatkiem do past – zastosowanie znajdują np. w tapenadzie. Inne warianty to pasta kaparowo-jajeczna lub łagodna tapenada z suszonych pomidorów. Kapary świetnie komponują się z rybami i owocami morza. Stanowią dobry dodatek m.in. do łososia, dorsza albo krewetek. Co ważne, pasują one zarówno do skomplikowanych, urozmaiconych dań, jak i tych bardzo prostych. Świetnie sprawdzają się też w roli dodatku do focacci z oliwkami i rozmarynem, naleśników (np. z cukinią i anchois), ale także tatara lub dania z grillowanego kurczaka. Smak kaparów jest na tyle wyrazisty, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw, ale rośliny te dobrze komponują się np. z estragonem, bazylią oraz czosnkiem.
Ziemniaki z kaparami
Składniki:
1 kg ziemniaków, przekrojonych wzdłuż
– 30 g masła
– 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
– 2 cebule, drobno pokrojone
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki kaparów, opłukane i odsączone
– 300 g młodego szpinaku
– ½ wyciśniętej cytryny + dodatkowe ćwiartki do podania
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki do miękkości, a następnie odcedzić. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i smażyć 5 min. Dodać czosnek i kapary i smażyć jeszcze 1 min. Następnie dodać ziemniaki i lekko rozgnieć grzbietem widelca. Dodać szpinak i wymieszać, aż zwiędnie. Wycisnąć sok z cytryny i doprawić.
Makaron z sosem czosnkowym z kaparami
Składniki:
– makaron spaghetti
– 2 łyżki masła
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki białego wina
– 1 szklanka bulionu z kurczaka
– 2 łyżki kaparów
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, następnie wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni, wrzucić czosnek i usmażyć na złoty kolor. Dodać wino, a następnie gotować na wolnym ogniu. Dodać rosół z kurczaka, sok z cytryny i kapary i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pozostałą łyżkę masła, a następnie dosolić. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron i wymieszać. Odstawić na 3-4 min., aby sos przylgnął do makaronu.
Polędwiczki wieprzowe z kaparami
Składniki:
– 1 kg polędwiczek wieprzowych
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 3 łyżki oleju kukurydzianego
– 3 łyżki niesolonego masła
– 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
– ¼ szklanki wytrawnego wermutu lub białego wina
– 3 łyżki soku z cytryny
– ½ szklanki bulionu z kurczaka
– 2 łyżki kaparów (odsączonych)
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pokroić wieprzowinę na osiem plasterków. Ubić. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesypać do płytkiej miski i obtoczyć w niej wieprzowinę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Usmażyć mięso, obracając raz, aż zarumieni się z obu stron (po 2 do 3 min. z każdej strony). Rozpuścić 1 łyżkę masła na patelni. Dodać czosnek i smażyć na złoty kolor, około 30 sek. Dodać wermut, sok z cytryny i bulion, zwiększyć ogień do średnio wysokiego i gotować około 5 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać pozostałe 2 łyżki masła, kapary i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem wieprzowinę i podawać.
Kurczak z sosem śmietanowym z kaparami
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości
– 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka suszonego koperku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 3 łyżki masła
– 1 szklanka śmietany
– 3 łyżki kaparów, odsączone i opłukane
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka lekko ubić lub rozciąć poziomo, aby uzyskać cieńsze plasterki. W małej misce wymieszać pieprz cytrynowy, sól, koperek i czosnek w proszku. Rozprowadzić mieszaninę równomiernie po obu stronach piersi kurczaka. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni, przewracając raz (5-7 min. z każdej strony). Po usmażeniu wyjąć na talerz i przykryć folią. Wlać śmietanę na tę samą patelnię i wymieszać, zdrapując zarumienione kawałki z dna patelni. Gotować, aż mieszanina będzie wystarczająco gęsta. Dodać kapary. Podawać kurczaka z sosem śmietanowym.
Ryba z sosem cytrynowym z kaparami
Składniki:
– 2 kg białej ryby
– 2 łyżki soku z cytryny + dodatkowo do wyciśnięcia na rybę
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 3-4 łyżki kaparów, posiekane
– 1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 4 łyżki oliwy
– 1/2 łyżeczki gruboziarnistego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Położyć rozmrożone filety rybne na blasze do pieczenia i polać je odrobiną soku z cytryny. Piec przez 12-15 min. W międzyczasie przygotować sos, mieszając pozostałe składniki (2 łyżki soku z cytryny do pietruszki) w misce. Po upieczeniu ryby każdy filet na półmisku polać sosem.
Zupa z kurczaka z kaparami
Składniki:
– 2 duże piersi z kurczaka, z kością i skórą
– 1 duża żółta cebula (grubo posiekana)
– 5 ząbków czosnku (grubo posiekanych)
– 1 łyżka grubej soli
– 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 szklanki bulionu drobiowego
– 1 kg ziemniaków (obrane i pokrojone na małe kawałki)
– kolba świeżej kukurydzy (pokrojonej na ćwiartki) lub 1 i 1/2 szklanki mrożonych ziaren kukurydzy
– 1 pęczek kolendry
– 1 pęczek zielonej cebuli
– 2 awokado (bez pestek, obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
– 1/2 szklanki śmietany lub creme fraîche
– 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry
– 2 łyżki odsączonych kaparów (posiekanych)
Przygotowanie:
Umieść kurczaka w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Na wierzchu położyć cebulę, czosnek, sól i pieprz. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 do 24 godzin. Podgrzać oliwę z oliwek, usmażyć kurczaka z warzywami z marynowania i przyrumienić z każdej strony (ok. 6 min.). Wlać wywar i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Przełożyć kurczaka na talerz, zachowując płyn w garnku. Gdy mięso ostygnie, zdjąć skórę, pokroić lub rozerwać piersi z kurczaka na paski. Wyrzucić kości. Umieścić ziemniaki w garnku z pozostałym płynem do gotowania i gotować przez ok. 5 min. Dodać kukurydzę, kolendrę i zieloną cebulę. Dusić pod przykryciem przez 20 min. Usunąć kolendrę i zieloną cebulę i włożyć kurczaka do garnka. Dusić jeszcze kilka minut. Zupę przelać do misek.
Pasta jajeczna z kaparami
Składniki:
– ¼ szklanki majonezu
– 1 łyżeczka oliwy
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżeczka kaparów
– 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– ¼ łyżeczki kurkumy
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę
– szczypta nasion selera
– 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
– 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać majonez, oliwę z oliwek, musztardę, kapary, sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól i czarny pieprz. Dodać jajka, a następnie nasiona selera, koperek i szczypiorek. Wymieszać.
Sałatka ziemniaczana z kaparami
Składniki:
– 1 kg różowych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki szczypiorku
– 1 łyżka szalotki, drobno posiekanej
– 1 łyżka kaparów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować al dente. W małej misce wymieszać szczypiorek, szalotkę, oliwę, kapary, musztardę, sól i pieprz i odstawić na bok. Odcedzić i delikatnie opłukać ziemniaki zimną wodą, aż ostygną. Dobrze odcedzić. Przełożyć do miski i bardzo delikatnie wymieszać z dressingiem.
Sałatka jajeczna z kaparami
Składniki:
– 1 sałata
– 4 jajka
– 100 g rzodkiewki
– 1 jabłko
– 2 cebulki
– 2 łyżki kaparów
– posiekana zielona cebula (do dekoracji)
Dressing:
– 200 g jogurtu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 duża szczypta chrzanu
– 1 szczypta cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
– świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, przyciąć i w razie potrzeby rozerwać. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Rzodkiewki opłukać i pokroić w plastry. Obrać jabłko, pokroić. Szczypiorek pokroić. Na dressing połączyć wszystkie składniki. Skropić sałatkę dressingiem i udekoować kaparami i szczypiorkiem.
Sałatka pomidorowa z kaparami
Składniki:
– 2 pomidory malinowe
– 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 łyżeczki kaparów
– 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, opcjonalnie)
– 1 łyżeczka świeżej bazylii (posiekana lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, opcjonalnie) lub szczypiorek
– 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku)
– czarny pieprz (świeżo zmielony)
– feta, pokruszona na kawałki
Przygotowanie:
Połączyć składniki oprócz sera feta i pomidorów i odstawić na chwilę, aż smaki się połączą. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzu lub w misce według uznania. Ułożyć fetę na sałatce. Dresingiem polać sałatkę.
Sałatka z cukinii z wędzonym łososiem i kaparami
Składniki:
– 3 cukinie
– ½ cytryny (sok)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 garść pietruszki
– 2 łyżeczki cukru
– 3 łyżki kaparów
– 4 plastry sera feta
– 8 plastrów wędzonego łososia
– trybula (do dekoracji)
Przygotowanie:
Cukinię przyciąć, opłukać i pokroić w bardzo cienkie paski lub posikać spiralną krajalnicą do spaghetti. Wymieszać z połową soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Do dressingu dodać pozostały sok z cytryny i oliwę z oliwek z cukrem ubić z pietruszką i kaparami, a następnie doprawić pieprzem. Rozłożyć fetę na głębokich talerzach i przykryć wędzonym łososiem. Ułożyć cukinię na wierzchu, skropić dressingiem i udekorować trybulą.
Dip łososiowy z kaparami
Składniki:
– 250 g lekkiego serka śmietankowego
– 185 g tuńczyka w oleju, odsączonego
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki
– 1/4 szklanki odsączonych kaparów
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Serek, tuńczyk, majonez, pietruszkę, kapary i sok z cytryny umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować.
Sos jogurtowy z kaparami
Składniki:
– 1 szklanka zwykłego jogurtu
– 1 szklanka szczypiorku
– 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
– 2 łyżki, świeżej szalotki
– 1 łyżka mielonych kaparów
– świeży sok z cytryny
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– ¼ łyżeczki soli koszernej
– 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie: W średniej misce wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
Sos tatarski z kaparami
Składniki:
– 1 szklanka majonezu
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka chrzanu i posiekanej cebuli
– 1 mały ogórek, drobno pokrojony
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Majonez, kapary, chrzan, ogórek i cebulę włożyć do małej miseczki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Tapenada
Składniki:
– 1 szklanka oliwek czarnych bez pestek
– 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek
– 2 łyżki kaparów
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 filety z anchois w oleju
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy
– 1/2 szklanki majonezu
Przygotowanie:
Dodać wszystkie składniki oprócz majonezu do robota kuchennego i zmiksować. Przelać mieszaninę do miski. Dodać majonez i wymieszać. Posiekać kapary i oliwki, posypać po wierzchu.
zobacz również:
Dania z oliwkami – 23 super przepisy na pyszne potrawy na ciepło i zimno
Przystawki z oliwkami
Pomysły na dania z oliwkami
Przepis na pyszną bruschettę z pomidorami, mozarellą i oliwkami