Kapary – przepisy na dania i sosy

28 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kapary to zakonserwowane pączki kwiatowe kapara ciernistego, które są smaczną i zdrową przyprawą. Mimo że oryginalnie pochodzą one z Azji, nie są kojarzone z tą częścią świata – nie można wyobrazić sobie bez nich natomiast kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej czy francuskiej. Coraz częściej doceniają ją także smakosze innych narodowości. 

 

Kapary to przyprawa, która już dawno zalazła zastosowanie w kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Są dobrym źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Kapary występują w ponad 250 gatunkach, im większe kapary, tym intensywniejszy mają smak, małe kapary są za to bardziej aromatyczne. Kapary mogą być świetnym dodatkiem do past – zastosowanie znajdują np. w tapenadzie. Inne warianty to pasta kaparowo-jajeczna lub łagodna tapenada z suszonych pomidorów. Kapary świetnie komponują się z rybami i owocami morza. Stanowią dobry dodatek m.in. do łososia, dorsza albo krewetek. Co ważne, pasują one zarówno do skomplikowanych, urozmaiconych dań, jak i tych bardzo prostych. Świetnie sprawdzają się też w roli dodatku do focacci z oliwkami i rozmarynem, naleśników (np. z cukinią i anchois), ale także tatara lub dania z grillowanego kurczaka. Smak kaparów jest na tyle wyrazisty, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw, ale rośliny te dobrze komponują się np. z estragonem, bazylią oraz czosnkiem.

 

Ziemniaki z kaparami

Składniki:
1 kg ziemniaków, przekrojonych wzdłuż
– 30 g masła
– 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
– 2 cebule, drobno pokrojone
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki kaparów, opłukane i odsączone
– 300 g młodego szpinaku
– ½ wyciśniętej cytryny + dodatkowe ćwiartki do podania

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki do miękkości, a następnie odcedzić. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i smażyć 5 min. Dodać czosnek i kapary i smażyć jeszcze 1 min. Następnie dodać ziemniaki i lekko rozgnieć grzbietem widelca. Dodać szpinak i wymieszać, aż zwiędnie. Wycisnąć sok z cytryny i doprawić.

 

Makaron z sosem czosnkowym z kaparami

Składniki:
– makaron spaghetti
– 2 łyżki masła
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki białego wina
– 1 szklanka bulionu z kurczaka
– 2 łyżki kaparów
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, następnie wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni, wrzucić czosnek i usmażyć na złoty kolor. Dodać wino, a następnie gotować na wolnym ogniu. Dodać rosół z kurczaka, sok z cytryny i kapary i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać pozostałą łyżkę masła, a następnie dosolić. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron i wymieszać. Odstawić na 3-4 min., aby sos przylgnął do makaronu.

 

Polędwiczki wieprzowe z kaparami

Składniki:
– 1 kg polędwiczek wieprzowych
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 3 łyżki oleju kukurydzianego
– 3 łyżki niesolonego masła
– 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
– ¼ szklanki wytrawnego wermutu lub białego wina
– 3 łyżki soku z cytryny
– ½ szklanki bulionu z kurczaka
– 2 łyżki kaparów (odsączonych)
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Pokroić wieprzowinę na osiem plasterków. Ubić. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesypać do płytkiej miski i obtoczyć w niej wieprzowinę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Usmażyć mięso, obracając raz, aż zarumieni się z obu stron (po 2 do 3 min. z każdej strony). Rozpuścić 1 łyżkę masła na patelni. Dodać czosnek i smażyć na złoty kolor, około 30 sek. Dodać wermut, sok z cytryny i bulion, zwiększyć ogień do średnio wysokiego i gotować około 5 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać pozostałe 2 łyżki masła, kapary i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem wieprzowinę i podawać.

 

Kurczak z sosem śmietanowym z kaparami

Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości
– 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka suszonego koperku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 3 łyżki masła
– 1 szklanka śmietany
– 3 łyżki kaparów, odsączone i opłukane

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka lekko ubić lub rozciąć poziomo, aby uzyskać cieńsze plasterki. W małej misce wymieszać pieprz cytrynowy, sól, koperek i czosnek w proszku. Rozprowadzić mieszaninę równomiernie po obu stronach piersi kurczaka. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni, przewracając raz (5-7 min. z każdej strony). Po usmażeniu wyjąć na talerz i przykryć folią. Wlać śmietanę na tę samą patelnię i wymieszać, zdrapując zarumienione kawałki z dna patelni. Gotować, aż mieszanina będzie wystarczająco gęsta. Dodać kapary. Podawać kurczaka z sosem śmietanowym.

 

Ryba z sosem cytrynowym z kaparami

Składniki:
– 2 kg białej ryby
– 2 łyżki soku z cytryny + dodatkowo do wyciśnięcia na rybę
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 3-4 łyżki kaparów, posiekane
– 1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 4 łyżki oliwy
– 1/2 łyżeczki gruboziarnistego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Położyć rozmrożone filety rybne na blasze do pieczenia i polać je odrobiną soku z cytryny. Piec przez 12-15 min. W międzyczasie przygotować sos, mieszając pozostałe składniki (2 łyżki soku z cytryny do pietruszki) w misce. Po upieczeniu ryby każdy filet na półmisku polać sosem.

 

Zupa z kurczaka z kaparami

Składniki:
– 2 duże piersi z kurczaka, z kością i skórą
– 1 duża żółta cebula (grubo posiekana)
– 5 ząbków czosnku (grubo posiekanych)
– 1 łyżka grubej soli
– 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 szklanki bulionu drobiowego
– 1 kg ziemniaków (obrane i pokrojone na małe kawałki)
– kolba świeżej kukurydzy (pokrojonej na ćwiartki) lub 1 i 1/2 szklanki mrożonych ziaren kukurydzy
– 1 pęczek kolendry
– 1 pęczek zielonej cebuli
– 2 awokado (bez pestek, obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
– 1/2 szklanki śmietany lub creme fraîche
– 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry
– 2 łyżki odsączonych kaparów (posiekanych)

Przygotowanie:
Umieść kurczaka w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Na wierzchu położyć cebulę, czosnek, sól i pieprz. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 do 24 godzin. Podgrzać oliwę z oliwek, usmażyć kurczaka z warzywami z marynowania i przyrumienić z każdej strony (ok. 6 min.). Wlać wywar i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Przełożyć kurczaka na talerz, zachowując płyn w garnku. Gdy mięso ostygnie, zdjąć skórę, pokroić lub rozerwać piersi z kurczaka na paski. Wyrzucić kości. Umieścić ziemniaki w garnku z pozostałym płynem do gotowania i gotować przez ok. 5 min. Dodać kukurydzę, kolendrę i zieloną cebulę. Dusić pod przykryciem przez 20 min. Usunąć kolendrę i zieloną cebulę i włożyć kurczaka do garnka. Dusić jeszcze kilka minut. Zupę przelać do misek.

 

Pasta jajeczna z kaparami

Składniki:
– ¼ szklanki majonezu
– 1 łyżeczka oliwy
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżeczka kaparów
– 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– ¼ łyżeczki kurkumy
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę
– szczypta nasion selera
– 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
– 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać majonez, oliwę z oliwek, musztardę, kapary, sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól i czarny pieprz. Dodać jajka, a następnie nasiona selera, koperek i szczypiorek. Wymieszać.

 

Sałatka ziemniaczana z kaparami

Składniki:
– 1 kg różowych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki szczypiorku
– 1 łyżka szalotki, drobno posiekanej
– 1 łyżka kaparów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować al dente. W małej misce wymieszać szczypiorek, szalotkę, oliwę, kapary, musztardę, sól i pieprz i odstawić na bok. Odcedzić i delikatnie opłukać ziemniaki zimną wodą, aż ostygną. Dobrze odcedzić. Przełożyć do miski i bardzo delikatnie wymieszać z dressingiem.

Sałatka jajeczna z kaparami

Składniki:
– 1 sałata
– 4 jajka
– 100 g rzodkiewki
– 1 jabłko
– 2 cebulki
– 2 łyżki kaparów
– posiekana zielona cebula (do dekoracji)
Dressing:
– 200 g jogurtu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 duża szczypta chrzanu
– 1 szczypta cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Sałatę opłukać, przyciąć i w razie potrzeby rozerwać. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Rzodkiewki opłukać i pokroić w plastry. Obrać jabłko, pokroić. Szczypiorek pokroić. Na dressing połączyć wszystkie składniki. Skropić sałatkę dressingiem i udekoować kaparami i szczypiorkiem.

 

Sałatka pomidorowa z kaparami

Składniki:
– 2 pomidory malinowe
– 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 łyżeczki kaparów
– 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, opcjonalnie)
– 1 łyżeczka świeżej bazylii (posiekana lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, opcjonalnie) lub szczypiorek
– 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku)
– czarny pieprz (świeżo zmielony)
– feta, pokruszona na kawałki

Przygotowanie:
Połączyć składniki oprócz sera feta i pomidorów i odstawić na chwilę, aż smaki się połączą. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzu lub w misce według uznania. Ułożyć fetę na sałatce. Dresingiem polać sałatkę.

 

Sałatka z cukinii z wędzonym łososiem i kaparami

Składniki:
– 3 cukinie
– ½ cytryny (sok)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 garść pietruszki
– 2 łyżeczki cukru
– 3 łyżki kaparów
– 4 plastry sera feta
– 8 plastrów wędzonego łososia
– trybula (do dekoracji)

Przygotowanie:
Cukinię przyciąć, opłukać i pokroić w bardzo cienkie paski lub posikać spiralną krajalnicą do spaghetti. Wymieszać z połową soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Do dressingu dodać pozostały sok z cytryny i oliwę z oliwek z cukrem ubić z pietruszką i kaparami, a następnie doprawić pieprzem. Rozłożyć fetę na głębokich talerzach i przykryć wędzonym łososiem. Ułożyć cukinię na wierzchu, skropić dressingiem i udekorować trybulą.

 

Dip łososiowy z kaparami

Składniki:
– 250 g lekkiego serka śmietankowego
– 185 g tuńczyka w oleju, odsączonego
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki
– 1/4 szklanki odsączonych kaparów
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Serek, tuńczyk, majonez, pietruszkę, kapary i sok z cytryny umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować.

 

Sos jogurtowy z kaparami

Składniki:
– 1 szklanka zwykłego jogurtu
– 1 szklanka szczypiorku
– 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
– 2 łyżki, świeżej szalotki
– 1 łyżka mielonych kaparów
– świeży sok z cytryny
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– ¼ łyżeczki soli koszernej
– 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie: W średniej misce wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

 

Sos tatarski z kaparami

Składniki:
– 1 szklanka majonezu
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka chrzanu i posiekanej cebuli
– 1 mały ogórek, drobno pokrojony
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Majonez, kapary, chrzan, ogórek i cebulę włożyć do małej miseczki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

 

Tapenada

Składniki:
– 1 szklanka oliwek czarnych bez pestek
– 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek
– 2 łyżki kaparów
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 filety z anchois w oleju
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy
– 1/2 szklanki majonezu

Przygotowanie:
Dodać wszystkie składniki oprócz majonezu do robota kuchennego i zmiksować. Przelać mieszaninę do miski. Dodać majonez i wymieszać. Posiekać kapary i oliwki, posypać po wierzchu.

 

 

zobacz również:

Dania z oliwkami – 23 super przepisy na pyszne potrawy na ciepło i zimno

Przystawki z oliwkami

Pomysły na dania z oliwkami

Przepis na pyszną bruschettę z pomidorami, mozarellą i oliwkami

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...