Przepis na pyszną bruschettę z pomidorami, mozarellą i oliwkami
4 okrągłe bułeczki
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej bazylii
4 duże pomidory
1 łyżka pasty pomidorowej
8 czarnych oliwek, przekrojonych na połowę, bez pestek
50 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
sól i pieprz
świeże listki bazylii
Sos sałatkowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Bułeczki przekroić na pół. 8 połówek bułeczek opiekać w tosterze przez około 2-3 minuty na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię razem utrzeć i rozsmarować na opieczonych bułkach. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu widelcem zdjąć z nich skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z oliwkami i pastą pomidorowa. Otrzymaną masę położyć na bułki. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim bułeczki. Na ich wierzchu położyć plasterki mozarelli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie należy bułeczki ponownie opiec, by ser się rozpuścił. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!