Kanapki z bekonem i avokado
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
450 g – 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
1 łyżeczka kminku
75 ml – 90 ml czerwonego octu winnego
4 łyżki brązowego miałkiego cukru
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Kanapki:
1 czerwona papryka
4 plasterki bekonu
4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
4 łyżeczki kremowego chrzanu
4 liście sałaty
12-16 plasterków świeżego ogórka
1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.
Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.
Wskazówka: Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni.
Opcje: Osoby lubiące mięso mogą wypróbować grillowane steki, kurczaka lub kaczkę zamarynowane w marynacie Teriyaki Kikkoman. Wegetarianie zaś, mogą przygotować kanapkę z niebieskim serem pleśniowym, grillowanymi karczochami lub smażonymi plastrami tofu również zamarynowanymi
w marynacie Teriyaki Kikkoman.