Kalarepki nadziewane marchewką
Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 duże kalarepki
- 4 młode marchewki
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka ( małe )
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżeczki mąki
- 3 łyżki śmietanki w proszku
Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką. Marchewki pokroić w drobną kostkę. Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli mąką i wymieszać z surowymi jajkami. Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ). To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową. Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ). Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka. Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem. Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody.