Kalarepki nadziewane marchewką

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 duże kalarepki
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka ( małe )
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki śmietanki w proszku

Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką. Marchewki pokroić w drobną kostkę. Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli mąką i wymieszać z surowymi jajkami. Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ). To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową. Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ). Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka. Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem. Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody.

file1307290047



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...