Kalafiorowe kotlety
Artykuł zewnętrzny
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka słonecznika
- 1 szczypiorek
- 2 papryki zielone
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki soli (2 razy)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej kokosowy do smażenia
- siemię lniane do obtoczenia kotlecików
- Kalafiora myjemy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie delikatny
- Słonecznik i siemię mielimy
- Ugotowany kalafior rozdrabniamy blenderem
- Do kalafiora dodajemy jajka, zmielone ziarna, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mieszamy
- Paprykę i szczypiorek myjemy, siekamy, dodajemy do reszty i mieszamy
- Kotleciki obtaczamy w siemieniu lnianym (masa może nie być zbita, można więc pomóc sobie przy tym łyżką)
Kotleciki smażymy na oleju (można je rozpłaszczyć łyżką, żeby szybciej się usmażyły)
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”