Kalafiorowa częściowo miksowana

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna wegetariańska zupka.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 mały kalafior ( lub ½ dużego )
3 marchewki
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki masła
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki mąki
1 litr wody
sól
cukier
sok z cytryny
maggi

Kalafior podzielić na różyczki , umyć , ułożyć w szerokim garnku. Dodać oczyszczone marchewki pokrojone w plasterki. Zalać wodą .Osolić ½ łyżeczki soli. Gotować 30 minut. Wyjąć połowę kalafiora .W drugim garnuszku rozpuścić masło, wsypać na nie mąkę , zamieszać , rozprowadzić śmietanką i kilkoma łyżkami wazowymi zupy . Wlać do dużego garnka . Zmiksować zupę ( lub przetrzeć przez grube sito ).Wsypać koper. Włożyć rozdrobniony kalafior i marchew wyjęte uprzednio z zupy. Doprawić do smaku sola cukrem , sokiem z cytryny i odrobina maggi.

nadesłała: Babciagramolka